38.000 får 2,8 milliarder i dag

Idag, mandag, får omkring 38.000 landmænd udbetalt et forskud på enkeltbetalingsstøtte. Pengene bliver normalt først udbetalt fra december.

Som en hjælpende hånd til kriseramte landmænd har EU-Kommissionen ændret støttereglerne, så medlemslandene fra midten af oktober har mulighed for at udbetale et forskud på 70 procent af enkeltbetalingsstøtten.

Den mulighed har Fødevareministeriet benyttet sig af. I dag, mandag, får godt 69 procent af ansøgerne således udbetalt et forskud, oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

Ifølge fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har det været målsætningen at kunne udbetale forskud til mindst 60 procent af ansøgerne i oktober, og det mål er altså lykkedes – og lidt til.

Travlhed
Beslutningen om at udbetale støtten tidligere har givet travlhed både hos landmænd, konsulenter og hos medarbejdere i FødevareErhverv og Plantedirektoratet.

- Det er en flot indsats fra alle parter, der gør, at vi når 69 procent i forskud i denne måned. Ikke alle lande har, som Danmark, kunnet nå at omstille deres administration. Under den nuværende krise er det et godt redskab at fremskynde udbetalingen af enkeltbetalingen, siger Eva Kjer Hansen.

Næste udbetaling
Fødevareministeriet udbetaler forskud igen den 9. november 2009. Her forventes yderligere 5.500 landmænd, svarende til 10 procent af ansøgerne, at få forskud.

De endelige udbetalinger er også fremrykket. Efter EU-reglerne skal enkeltbetalingsstøtten for 2009 udbetales i perioden 1. december 2009 til 30. juni 2010.

Målet er, at der skal udbetales fuld støtte til mindst 93 procent af ansøgerne den 2. december 2009 og mindst 97 procent af ansøgningerne inden nytår.

Der er i år cirka 55.000 ansøgere, som samlet skal have udbetalt godt syv milliarder kroner.

Læs også