Skrællede gulerødder til bestyrelsen

(LANDBRUG FYN) Fyns Familielandbrugs fødevarekonsulent, der på fredag fejrer 25 års jubilæum, arbejder bevidst på at præge og ændre kostvanerne i sine omgivelser.

- Det er meget godt med teori og kogebøger. Men konkretisering og praktiske eksempler virker nu engang bedre.

Fødevarekonsulent Karin Lundsgaard, der på fredag den 29. august kan fejre 25 års jubilæum hos Fyns Familielandbrug, er ikke bleg for at synliggøre, hvad hun brænder for.

Ved en begravelse i Ryslinge fik hun engang serveret boller med et tykt lag smør. Det blev resolut skrabet af på tallerkenen.

- Så kan både de andre gæster og folkene i køkkenet se, at jeg går ind for en sund kost og livsstil. Og kommer der steg rundt to gange ved en fest, springer jeg som regel anden runde over. Ikke for at genere værterne, der har sørget for den gode mad, men jeg vil gerne have lov til at sige pænt tak, når jeg føler mæthed.

- Jeg kan godt finde på at tage en skål skrællede gulerødder med til møderne, og som regel er de hurtigt spist, fortæller Karin Lundsgaard, der blandt de mange gøremål på Landbogården på Rugårdsvej er sekretær for Fyns Familielandbrugs bestyrelse.

Da hun tilbage i 1978 blev ansat som husholdningskonsulent i Fynske Husmandsforeninger, drog hun sammen med foreningens to øvrige konsulenter Fyn rundt aften efter aften for at demonstrere madlavning og kost for medlemmerne i de lokale husholdningsudvalg.

- Disse demonstrationer er en saga blot. De moderne landbokoner har ikke tid og lyst til at deltage i sådanne arrangementer. De henter i stedet deres madinspiration på internettet og butikkerne - og de fleste får deres sociale behov dækket på arbejdsmarkedet. Dermed er muligheden for at præge kostvanerne ad den vej forsvunden, og så må man derfor tage andre midler i anvendelse.

Karin Lundsgaard deltager på en række udstillinger i årets løb, og desuden har han sin telefonrådgivning på kontoret.

- Medlemmerne ringer om alt muligt. For eksempel lød et spørgsmål forleden på forskellen mellem klar og brun eddike. Typiske spørgsmål kan være et bud på størrelsen af kødrationen pr. gæst til en planlagt sammenkomst. Når et sådan råd er givet, kan jeg ikke lade være med at påpege, at en fest skal laves efter vedkommendes behov. Lad være med at vaske gulve, pudse vinduer og stå på hovedet i flere dage for at frembringe en storstilet tre retters menu. Så er der nemlig intet psykisk eller fysisk overskud tilbage, når gæsterne står i entredøren.

- Mange af vore ældre medlemmer lider af gigt. Måske kunne det have været undgået, hvis kødandelen i kosten i tide var blevet formindsket og afløst af grønsager og frugt.

For formanden for Fyns Familieudvalg, Lilly Jørgensen, er det ingen tvivl om, at Karin Lundsgaard har ydet en stor indsats på ernæringsområdet.

- Hun er en stærk personlighed, der er i stand til at gøre en forskel. Hun er en ildsjæl, der samtidig er god til at markedsføre landbrugets fødevarer, god til at samarbejde og har store visioner, lyder det rosende fra formanden om udvalgets jubilerende fødevarekonsulent.

- Der skal kørekort til biler, traktorer og computere. Men der findes intet kørekort til at køre en familie. Vi ved, at behovet for bedre styring af den travle hverdag i huset, findes i de fleste familier, og derfor er målet her at tilbyde et redskab til at forbedre overblikket over familien, husholdningen og måske privatøkonomien.

Et banalt men praktisk eksempel er en ugentlig madplan, hvor produkterne i familiens hjemmefryser indgår.

- Det sparer både tid, penge og ikke mindst frustrationer, påpeger Karin Lundsgaard, der selv står for udviklingen af det nye familietilbud.

Målgruppen vil primært nok blive yngre familier med børn, men fødevarekonsulenten ser også et stort behov for rådgivning og planlægning af dagligdagen hos enlige ældre.

I anledning af Karin Lundsgaards 25 års jubilæum som konsulent i Fyns Familielandbrug afholdes der reception på Landbogården på Rugårdsvej i Odense på fredag den 29. august kl. 11 til 14.

Efter uddannelsen som ernærings- og husholdningsøkonom på Ankerhus i Sorø fik Karin Lundsgaard job på institution for adfærdsvanskelige voksne. Derefter fem år som lærer, primært som husgerningslærer, i folkeskolen.

Ansat 1. september 1978 som husholdningskonsulent i Fynske Husmandsforeninger. I dag er titlen fødevarekonsulent i Fyns Familielandbrug.

I de seneste 20 år har Karin Lundsgaard desuden været 4H-konsulent og sekretær for Fyns 4H.

Karin Lundsgaard er endvidere tilknyttet Landbrugets Samfundskontakt, hvor hendes hovedansvarsområde er tilrettelæggelsen af »Grøn Søndag« på Fyn. Den foregår i år 21. september på fire bedrifter.

Øvrige opgaver for Fyns Familielandbrug er sekretærjobbet for bestyrelsen, som blev overtaget efter Anders Lunden, tilrettelæggelse af høstfest, avis- og pr-opgaver, og som nævnt primæropgaven som konsulent og sekretær for Fyns Familieudvalg.

Læs også