Tidlig majshøst
(LANDBRUG FYN) Den fynske majshøst begyndte for en uge siden - formentlig det tidligste tidspunkt nogensinde.
- Jeg har aldrig før prøvet at høste majs i august måned. Sidste år startede vi den 2. eller 3. september, men i år snittede vi den første majs - ved Skallebjerg ved Haarby - mandag den 25. august.
- Det hænger nok dels sammen med, at vi har haft en særdeles varm sommer, og dels at majsen blomstrede usædvanlig tidligt i år, omkring den 8. juli - mod normalt omkring den 20.-25. juli.
Det siger en af dem, der har været med, stort set siden majsen begyndte at vinde indpas som kreaturfoder her i landet, nemlig maskinstationsejer Carsten Nielsen, Vester Åby Maskinstation.
Carsten Nielsen startede i 1981 med at så og høste majs. Hans første snitter var en 2-rækket bugseret Claas. I årenes løb har der været forskellige maskiner, og senest har han til sæsonen i år købt den helt nye New Holland FX 40 selvkørende snitter med 8-rækkers majsskærebord, trinløs variabel snitlængde, slagler og corncracker - og en kapacitet på 2,3-2,5 hektar i timen.
- Blandt andet udbringer vi gylle. For to år begyndte vi med at nedfælde, og det er tydeligt at se, at majsen kvitterer for, at gyllen bliver nedfældet. Vi sår majs med to 8-rækkers såmaskiner. Vi passer majsmarker, og her er det vigtigt, at ukrudtssprøjtningen foretages rettidigt, nemlig på ukrudtets kimbladsstadie.
- Til sidst snitter vi majsen, kører den i silo eller markstak og presser den sammen med en 16 ton gummiged og en traktor med tvillinghjul. Og som noget nyt i år tilbyder vi at dække med en kraftig hollandsk plast, som leveres i storruller à 500 meter og afregnes i metermål.
Markdriften omfatter i alt cirka 150 hektar, hvoraf en tredjedel er forpagtet. Der er en besætning på 130 malkekøer plus opdræt, og majsensilage indgår som det vigtigste grovfoder til besætningen.
- Majsen ser ud til at være af en god kvalitet i år, siger Knud Johansen, der i sær understreger vigtigheden af, at alle kerner bliver knust, hvilket er af stor betydning for ensilagens fordøjelighed og foderværdi.