Håber på en ny fødevareminister
Dagligdagen går sin gang på Toftager I/S, mens Steffen går og håber på et regeringsskifte. Han synes dansk landbrug har fået en dårlig behandling i BSE-sagen.
På Toftager tog man de sidste kvier ind sidste mandag, og i onsdags kom der et hold på fem klippere fra Jylland og klippede 145 kvier.
For 14 dage siden var klovbeskæreren på besøg i tre dage, hvor alle køerne blev gået igennem.
- Det er unægteligt noget af en udskrivning, men vi ved jo også udmærket godt, hvor hurtigt en ko, der får problemer med klovene, kan sætte mælken helt eller delvist, siger Steffen.
Den daglige mælkeproduktion er faldet til knap 5.000 kilo. Hovedårsagen er et skift i foderplanen, hvor det af praktiske årsager har været nødvendigt at tage græsensilagen ud. I stedet bruges der nu blandt andet lidt hø i TMR-fuldfoderblandingen, så energi- og proteinforsyningen stort set skulle være den samme.
- Det lille fald i ydelsen bekræfter teorien om, at køerne malker bedst på fibre fra unge planter. Det er forklaringen på, at det er svært at erstatte græsensilage på en måde, så det ikke går ud over ydelsen, forklarer Steffen.
- Den majsensilage, vi bruger lige nu, er meget tør. Konsekvensen er, at den meget hurtigt begynder at tage varme, når den bliver taget ud af siloen, blandet med de øvrige foderemner og udfodret, selvom kvaliteten ikke fejler noget, fortæller han videre.
- Det kan efter min mening i høj grad diskuteres, om det var rimeligt af statsministeren at udskrive Folketingsvalg samme dag, som der skal være valg i kommuner og amter. Alle ved jo, at Folketingsvalget mere eller mindre stjæler hele opmærksomheden. Det eneste positive, jeg kan se ved det, er, som det er blevet påpeget af nogle, at det kan trække stemmeprocenten ved de lokale valg i vejret, siger Steffen.
Han ønsker ikke at røbe, hvilket parti han stemmer på, men vil dog godt sige, at han stemmer til højre for midten.
- Jeg er ikke tilhænger af filosofien om, at alle absolut skal være lige. Folk er nu engang forskellige, og det ville efter min mening være kedeligt, hvis alle havde lige meget. I øvrigt synes jeg ikke, de borgerlige partier glemmer de dårligst stillede grupper i vort samfund, sådan som de jo ofte bliver beskyldt for, siger han.
- Jeg hører bestemt til dem, der håber på, at Folketingsvalget kan føre til et regeringsskifte og dermed også en ny fødevareminister i stedet for Ritt Bjerregaard. Noget af det, der umiddelbart er sprunget i øjnene, er hendes stædige fastholden af, at landbruget selv må betale alle udgifter til det kostbare BSE-overvågningsprogram, selvom andre EU-lande har ydet tilskud på dette område. Det er i hvert fald en forskelsbehandling, der er til at tage og føle på, siger Steffen bittert.
- Personligt tror jeg ikke på, at regeringens håndtering af BSE-problematikken har gavnet noget som helst. Kødpriserne er jo stadig i bund, og det er da helt galt i denne tid, hvor priserne er udsat for et yderligere tryk, fordi mange dyr sendes til slagtning i indbindingsperioden.
Samtidig erkender Steffen, at EU selvfølgelig sætter en række begrænsninger for, hvor meget fødevareministeren i en kommende regering kan gøre specielt for dansk landbrug. Han mener dog, at der vil kunne rådes bod på en række forhold, hvis blot viljen er tilstede.
Toftager I/S ligger i den nordøstligste del af Ringsted Kommune, hvor den kendte Venstre-mand Rasmus Kristensen sidder som borgmester efter en årrække med socialdemokratisk styre.
Samtidig befinder vi os i den østligste del af Vestsjællands Amt, tæt på grænsen til Roskilde Amt. Amtsborgmester i Vestsjællands Amt har i en årrække været socialdemokraten Søren Eriksen.
(4)
Effektivt Landbrug følge året igennem udviklingen på et svine-, plante- og kvægbrug i Danmark.
I denne uge har vi igen besøgt Gunnar og Steffen Toftagers kvægbrug ved Jystrup på Midtsjælland.
Produktionsgrundlaget er 240 malkekøer af racerne SDM, RDM og DRK i en dybstrøelsesstald fra 1999. Hertil kommer hundyropdræt og opfedning af tyrekalvene.
Markbruget omfatter cirka 330 hektar.