Landmanden er formand for Samsø Landboforening og sidder ligeledes i bestyrelsen for Samsø Grønt A/S. Han er stærkt optaget af erhvervsforholdene på øen, og noget af det, der optager ham netop nu, er årets kartoffelhøst, der ikke er forløbet helt som håbet: Kartoflerne blev store hurtigere end forventet, og omkring den første juni var der alt for mange nye kartofler på markedet. Desuden var en strejke hos den største aftager, COOP Danmark, med til at forværre situationen.

- Vi fik ganske vist en god pris, 25-30 pr. kg for de første Berber-kartofler, men når udbuddet bliver for stort, falder prisen, i år hurtigere end den plejer. Vi plejer egentlig at være ret gode til at afpasse sæsonen, så salget af nye danske kartofler begynder, når de nye udenlandske er væk fra butikkerne, men planlægningen er smuttet lidt i år, fordi vejret i foråret var ekstremt godt og kartoflerne udviklede sig hurtigt.

- Starten på sæsonen skal helst ligge sådan, at der i butikkerne er lidt underskud af nye kartofler, så prisen bliver god, fortæller Henning Madsen der som medejer af Brødrene Madsen I/S er en af Samsøs store kartoffelavlere.

- Normalt skal vi være færdige med tidligkartoflerne midt i juli, men på grund af det store udbud, bliver tidspunktet rykket i år. Som regel er vi godt tilfredse med et udbytte på 150-200 hkg pr. hektar, men når kartoflerne sidder længere i jorden, bliver udbyttet måske en halv gang større. Går det godt i marken, bliver udbyttet stort og priserne falder - men det er jo vilkårene ved at arbejde med specialafgrøder.

- Men, føjer han til, tro ikke, at vi opgiver de tidlige kartofler. Vi har før haft et dårligt år, men er blot kommet stærkere tilbage året efter. I øvrigt er forholdene her på øen ret specielle. På grund af transportomkostningerne med færgen kan vi ikke leve af at producere bulkvarer men kun kvalitetsvarer, der kan opnå højere priser på markedet. Selv om færgerne drives med tilskud fra staten og EU, skal vi alligevel betale 250 kroner pr. tons kartofler, der sejles over til fastlandet – og det betyder automatisk, at vore varer bliver lidt dyrere end konkurrenternes.

- Derfor er det vigtigt, at vi kartoffelavlere har tæt kontakt med forbrugerne og er hurtige til at omstille os. Igennem de senere år har vi samsinger taget flere initiativer, der har skabt trend blandt landets øvrige kartoffelavlere, f.eks. vask af kartoflerne og levering i papirposer på 15 kg.

- Papirposen er blevet en stor artikel, og det var også os, der først begyndte at markedsføre de små kartofler, som alle pakkerierne nu vil sælge. Disse kartofler – der hos COOP Danmark sælges som en delikatesse under navnet »Små Samsøkartofler« - er blevet en stor artikel, bl.a. fordi de leveres i en bakke, klar til kogning, fortæller Henning Madsen.

Landmændene på Samsø er dog især kendt for at være først med de tidlige kartofler, hvilket skyldes øens beliggenhed ude i havet, som giver et mildt klima med mindre frost og lidt højere gennemsnitstemperatur end på fastlandet - og dygtigt landmandskab.

Henning Madsen dyrker især sorterne Berber, Ukama og Agata. Efter sorteringen i januar sættes kartoflerne sættes til spiring omkring den første februar. Spiringen kontrolleres med varme, og i år lagde Henning Madsen de første kartofler den 16. marts.

Godt to måneder senere, den 20. maj blev Henning Madsens første nye kartofler leveret til forbrugerne gennem det leverandørejede Samsø Grønt, der først og fremmest leverer kartofler og grøntsager til COOP Danmark (tidligere FDB).

- Men selv om indeværende sæson tegner dårligt, skal Samsø Grønt A/S nok klare sig. Selskabet har nogle år på bagen og er velkonsolideret med en god egenkapital, understreger Henning Madsen.

De omkring 25 leverandører til Samsø Grønt repræsenterer cirka 70 procent af øens kartoffelavl, ikke kun af spisekartofler men også af bagekartofler. Sidste år avlede man mellem 1.200 og 1.400 tons bagekartofler på Samsø, og mængden er er stigende.

- Vi baserer avlen på sorten Estima, en velformet kartoffel der er løs i kødet, velsmagende og vejer fra 200 gram og op. Størrelserne fra 200 til 350 gram er de mest populære, fortæller Henning Madsen.