Plantebranchen til skatteministeren: Nedsæt momsen på plantebaserede fødevarer

Plantebranchen, som er talerør for den grønne fødevarebranche, har sendt et åbent brev til skatteminister Jeppe Bruus (S), hvor de opfordrer til, at der indføres nedsat moms på plantebaserede fødevarer som et af værktøjerne til at kunne fremme den grønne omstilling af fødevareforbruget.

Opfordringen kommer på baggrund af et notat fra KPMG, som fastslår, at differentieret moms på fødevarer er udbredt i stort set hele EU, at de udvalgte varekategorier skal kunne defineres og afgrænses præcist, at der ikke må gøres forskel på varer, som substituerer hinanden og at både momsdirektivet og Green Deal åbner mulighed for momsdifferentiering til fordel for menneskers sundhed og klima.

I det åbne brev til skatteministeren foreslår Plantebranchen, at der arbejdes med én af to modeller. Den første model lyder på, at der nedsættes moms på plantebaserede mælkeprodukter, proteiner og fedtstoffer. Ifølge Plantebranchens brev vil en sådan ordning sandsynligvis i første omgang være relativt billig at gennemføre.

Den anden model går ud på, at der nedsættes moms på alle fødevarer, der ikke indeholder animalske bestanddele. Plantebranchen skriver, at et sådant forslag ikke alene vil medføre, at frugt, grønt og plantebaserede varianter af animalske fødevarer bliver billigere. Det vil også animere industrien og foodservice til at anvende nye ingredienser som plantebaserede mælkeprodukter, vegetabilske olier, gelatine og lignende.

Til sidst i det åbne brev skriver Plantebranchen, at en momsdifferentiering vil kunne vise sig at være selvfinansierende.

Læs også