Højere omkostninger æder sig ind i KMC's overskud

På trods af et regnskabsår påvirket af inflation og energikrise investerer i ingrediensvirksomheden KMC i et nyt innovationscenter.

Den andelsejede ingrediensproducent KMC, hvis produkter er baseret på kartofler, lander en rekordomsætning, men må se sit overskud svinde ind med 13 procent i regnskabet for 2021/22.

Det skriver KMC i en pressemeddelelse.

Regnskabet er præget af de stigende omkostninger til råvarer, logistik og energi, der ifølge KMC ikke har været mulige at kompensere for i salgspriserne.

- Vores omsætning er højere end nogensinde, men krisen påvirker resultatet negativt, fordi vores processer er energikrævende, og vi har lukket al handel med Rusland, siger Jesper Burgaard adm. direktør i KMC i pressemeddelelsen. 

Selskabets omsætning landede på 2,3 milliarder kroner, hvilket er 250 millioner kroner højere end sidste år, svarende til en stigning på 12 procent. Resultatet efter skat er landet på 138 millioner kroner, hvilket er et fald på 21 millioner kroner. Det er særligt gaspriserne, der presser virksomheden i et år, der ellers har bydt på en højere produktivtet, en »forbedret« råvarebase og en række energitiltag, der har skullet mindske KMC’s afhængighed af naturgas.

Nyt innovationscenter

Desuden har lukningen af handel med Rusland ført til et samlet tab på 16 millioner kroner, ifølge virksomheden. Man anser resultatet for værende tilfredsstillende, og man har valgt at investere i et nyt innovationscenter ved siden af hovedkvarteret i Brande.

- Covid-pandemien er ved at miste sit greb, og nu fokuserer vi på at komme igennem den næste krise. Vi er optimistiske, fordi plantebaserede fødevarer bliver mere og mere populære, og vi oplever stor efterspørgsel på vores produkter. Derfor vil vi investere yderligere i vores R&D-faciliteter for fortsat at kunne levere morgendagens ingredienser til det verdensomspændende marked, siger Jesper Burgaard og fortsætter:

- KMC har altid haft fokus på at udnytte alle kartoflens gode egenskaber. Gennem forfining og innovation har vi skabt en cirkulær forretningsmodel. Det arbejde vil fortsætte i de følgende år. KMC forventer en øget omsætning i 2022/23. Hvis gaspriserne holdes på et fornuftigt niveau, vil det fortsat være rentabelt for danske landmænd at dyrke kartofler i 2023.

KMC ejes i fællesskab af de to danske kartoffelmelsfabrikker Karup Kartoffelmelfabrik i Karup og Andels-Kartoffelmelsfabrikken Danmark.

Læs også