- Vi kan ikke alene spare os til succes og en stærk notering

Mandag kunne Danish Crown offentliggøre, at virksomheden afskediger 150 medarbejdere. Her forsøger koncernens adm. direktør, Jais Valeur, at komme kritikken i forkøbet.

Hvorfor gør I først noget nu, når noteringen har haltet efter resten af EU siden sidste forår?

- Det er et naturligt spørgsmål at stille, men så sent som i efteråret var der tegn på, at vi var på rette spor igen, blandt andet fordi eksporten til Asien var stigende. Den optur satte Covid-19 i Kina desværre en stopper for. Gennem det seneste halve år har vi derudover arbejdet på sammenlægningen af det tidligere Danish Crown Pork og Danish Crown Foods for at sikre de skalafordele, der ligger i det. Juridisk blev de smeltet sammen den 1. december 2022, og siden har vi under Tim Ørting Jørgensens ledelse arbejdet målrettet med den plan, der skal forløse det potentiale, der uden tvivl er i Danish Crown og dansk grisekød. Den slags tager tid. For selv om vi godt ved, hvad vi vil opnå, og hvor vi vil flytte virksomheden hen, så skal ændringerne foregå på en måde, så vi ikke skader de dele af vores forretning, som kører godt. Den plan har vi nu på plads, og det er ikke nogen hemmelighed, at vi grundet situationen også har skåret projekter væk, fordi de ikke på den korte bane kan bidrage tilstrækkeligt til forretningen. Det kan godt ærgre mig, men verden har de seneste 18 måneder ændret sig i en grad, som desværre kalder på den slags beslutninger.

Når situationen har ændret sig markant, er det så rigtigt at fastholde strategien?

- Det er det uden tvivl, og jeg vil gerne slå fast, at vi ikke alene kan spare os til succes og en stærk notering. Og det gælder både på den korte og den lange bane. Vores centrale udfordring er, at det eksporteventyr, vi havde til Asien og især Kina, sluttede langt hurtigere og mere pludseligt, end nogen analytikere eller vi selv kunne forudse. De mest pessimistiske forventede 4-5 gode år, men virkeligheden blev godt to år. Derfor fik vi ikke den forventede ro til at ændre og sætte de nye ting i gang, som vi havde planlagt. Det ændrer ikke på, at Feeding the Future-strategien er rigtig, for den handler lige præcis om at hæve værdien på særligt den del af vores salg, som lige nu hæmmer vores konkurrenceevne, nemlig salget på det europæiske marked, mens vi holder et skarpt fokus på vores omkostninger.

Er I sikre på, at der ikke er noget helt grundlæggende galt i Danish Crown?

- Vi har et meget klart billede af, hvad der udfordrer os lige nu og har gjort det gennem næsten et år. Det har vi, fordi vi kan holde vores omsætning og indtjening på hvert eneste kilo op mod tidligere år. De udfordringer, vi er ramt af lige nu, er ikke af ny karakter. Vi har længe været meget bevidste om, at vores indtjening på den del af vores produktion, som vi sælger som råvarer i Europa, ikke er stor nok til at kompensere for de højere omkostninger, som vi har ved at drive virksomhed i Danmark. Vi skal kort sagt enten forædle vores varer til færdige produkter, som sælges til detailhandlen og foodservice eller sælge vores produkter på markeder fortrinsvis udenfor Europa, hvor vores kvalitet og historie kan indbringe os en betydelig merpris. På det sidste er vi udfordret i øjeblikket, mens vi i Feeding the Future har en klar strategi for at løfte forædlingsgraden på de varer, som vi sælger i Europa.

Læs også