Ny byggestil vinder frem i landbrugsbyggeri

Hos virksomheden Arkitektladen A/S har man stor erfaring indenfor både stuehuse, villaer og herregårde i hele landet. Hér oplever man især stigende interesse for den såkaldte »Barn Style« - en byggestil, der henter inspiration i lande som New Zealand, Canada og Frankrig

Barn Style er en ny byggestil i Danmark, hvor inspirationen er hentet flere steder i verden – blandt andet fra Canada, Australien og Frankrig. Illustration: Arkitektladen A/S
Barn Style er en ny byggestil i Danmark, hvor inspirationen er hentet flere steder i verden – blandt andet fra Canada, Australien og Frankrig. Illustration: Arkitektladen A/S

Flot og individuelt byggeri, der passer godt ind i natur og ofte sammen med eksisterende bygninger. Interessen for at bygge nye stuehuse er både stor og stigende hos virksomheden Arkitektladen A/S, der holder til i Ribe, men som opererer i hele landet – ikke mindst inden for et byggeri, der foregår uden for byskiltet:

-  Vi kan noget på landet, hvor der er højere til loftet, forklarer Øjvind Andersen, der er indehaver af Arkitektladen A/S.

Han oplever stigende interesse for både det traditionelle byggeri, men også det mere individuelle af slagsen.

-  Noget helt nyt er Barn Style, som vi har prøvet at bringe i spil herhjemme. For tre år siden var vi i New Zealand, hvor vi blev inspirerede af den byggestil, forklarer Øjvind Andersen, der tilføjer, at byggestilen foruden New Zealand, også ses i lande som Canada, Australien, England og Frankrig.

Barn Style

Barn Style er kendetegnet ved, at der ofte er tale om et langt hus, hvor byggestil og materialer ofte er individuelt sat sammen, og hvor byggematerialer falder godt i med naturen og skaber miljø – blandt andet ved udstrakt brug af blandt andet træ.

Indenfor er husene kendetegnet ved højt til loft og tagryg og hvor rummet udnyttes helt ud til siderne – blandt andet er der ingen skunk.

Øjvind Andersen oplever stor interesse for den nye byggestil, som han betegner som en ny landstil i Danmark – den første nye i årtier. Og samtidig en byggestil, han oplever tiltaler mange – på tværs af alder.

Blandt kunderne til den nye Barn Style finder man blandt andet et par i 80´erne.

Og det har heller ikke skortet på anerkendelse af den nye byggestil. Således har Barn Style på Ib Lauersens Brugskunst Administrationsbygning i hjembyen Ribe fået Esbjerg Byfonds arkitekturpris.

Planlov med muligheder

Det er ikke kun i nybyggeri, at Arkitektladen A/S mærker stigende interesse. Mange ejendomme sælges og lægges sammen, og det giver mange driftsbygninger, der nu kan bruges til andre formål.

Med den nye planlov, blev der åbnet op for, at egnede driftsbygninger kan indrettes til helårs udlejningsejendomme.

Ombygning og indretning af udlejningsboliger i tidligere driftsbygninger er et område, som Arkitektladen er stærke inden for.

-  Vi oplever, at kommunerne er forsigtige omkring godkendelser etc., konstaterer Øjvind Andersen, der dog i den forbindelse har en klar fordel.

Både han og tegnestueleder Karen-Margrethe Obeling har begge en fortid inden for den kommunale verden, hvor de har siddet med sagsbehandling – så det med offentlige myndigheder, er de godt klædt på til:

-  Vi kæmper altid til det sidste, fastslår Øjvind Andersen.

Læs også

Storsælger og udvider: - En dag vil alle måske have en vaskerobot
Så er der igen varer på hylderne
Gamle bygninger kræver vedligehold
Nyt projekt: Herregårde skal give liv til landdistrikter
Realdania By & Byg køber velbevaret fynsk bindingsværksgård
Genopbygning med stil