Nu åbner ansøgning for landbrugsstøtten

Fra 1. februar åbner ansøgningen til grundbetaling og for første gang også til de nye bioordninger.

For første gang under den nye landbrugsreform skal landets landmænd søge landbrugsstøtte og derfor bliver det da også med en del ændringer i forhold til de senste år.

Den største ændring er uden tvivl bioordningerne, der er grønne ordninger, der tilsammen indeholder 22,5 procent af den direkte støtte. Landmændene skal således ikke kun søge almen støtte til sine arealer, men skal også have styr på, om det lever op til de ekstra støtteordninger, som man kan få oven i grundbetalingen.

Ændrede datoer

Ansøgningsfristen kommer til at vare frem til 22. april. Det er en uge længere end først udmeldt, da massiv kritik fra landbrugets organisationer i januar har fået landbrugsminister Jacob Jensen (V) til at forlænge fristen.

Kritikken skyldtes, at Landbrugsstyrelsen i første omgang havde lagt op til, at vinduet for at lave sin landbrugsstøtte ansøgning kun var på 50 arbejdsdage, hvilket er ti dage mindre, end det var sidste år. Det vakte vrede blandt en del rådgivningsfirmaer, der frygtede en kaotisk ansøgningsproces med mange nye regler og kort frist.

Kritikken fik altså ministeren til at rykke deadline, der nu bliver 22. april, mens deadline for at lave ændringer i sine markblokke bliver 15. maj. 

- I sidste uge blev jeg bekendt med, at danske landbrugere oven på en ny landbrugsreform med nye tilskudsordninger samlet set ville få færre dage til at udarbejde og indsende deres ansøgninger om tilskud. Som ny minister for landbruget er det en af mine helt store kæpheste, at det skal være lettere at være landmand, og i dette tilfælde gjorde vi det vanskeligere. Derfor har jeg på baggrund af et ønske fra erhvervet besluttet at forlænge ansøgningsfristen med en uge, uden at vi samtidigt rykker på ambitionen, lød det fra ministeren i en pressemedelelse. 

Ministeren lovede desuden, at eventuelle it-problemer vil udløse endnu en forlængelse af deadline. Det vil i givet fald lang fra være første gang, det er sket. De seneste tre år er ansøgningrunden således undervejs blevet forlænget med mellem to og ti dage. 

Læs også