Deleøkonomi kan være en gevinst

Hvordan kan deleøkonomi forbedre økonomien hos de mindre landbrug? Det skal deltidslandmænd debattere på kommende årsmøde.

Vi deler biler og huse som aldrig før. Dele- og cirkulærøkonomi er udbredt i hele vores samfund, også i landbruget, hvor landmænd for eksempel deler maskiner. Men der er potentiale til at dele endnu mere. Især for de mindre landbrug.

Det mener man hos SEGES, der i forbindelse med et større projekt om bæredygtighed vil afklare, hvad deleøkonomi kan betyde for landmænd med mindre bedrifter.

-Det er oplagt at undersøge, hvordan deleøkonomi kan forbedre hverdagen og økonomien hos de mindre landbrug, hvor der for eksempel ikke er økonomi til at investere i store maskiner. Her kan der være muligheder i at deles om maskinomkostninger eller gå sammen om af afsætte fødevarer, siger Kristian Skov, afdelingsleder, SEGES.

Derfor er deleøkonomi hovedemnet når danske deltidslandmænd fredag den. 2. Februar har årsmøde.  Der er cirka 30.000 deltidslandbrug i Danmark der derfor har en stor betydning i det danske samfund.

-Det er vigtigt for os at få deltidslandmændenes input til potentialet i deleøkonomi. Hvor ser de, at vi kan hjælpe dem i forhold til deleøkonomi?  Kan vi for eksempel udnytte de nye muligheder i husdyrloven til at etablere fælles stalde eller kan der være nye afsætningsmuligheder?, siger Kristian Skov.

Deltidslandmændenes drøftelser skal danne grobund for et SEGES projekt om deleøkonomi og bæredygtighed.

Læs også