Vigtigt med digitale fyrtårne

Med konkurrencen om at blive Årets Digitale Landmand 2021 stiller Effektivt Landbrug og Agri Nord skarpt på landmænd, der har taget de digitale muligheder til sig.

Når Årets Digitale Landmand 2021 skal kåres i juni måned i et samarbejde mellem Effektivt Landbrug og Agri Nord, er der 25.000 kroner på højkant til vinderen.

Det er dog langt fra kun vinderen, der skal have noget ud af konkurrencen, mener Kim Koch, administrerende direktør i Agri Nord.

- Vi har taget initiativ til at kåre Årets Digitale Landmand 2021, fordi vi mener, at der er behov for nogle fyrtårne på området, som kan inspirere andre landmænd og være med til at sætte gang i en positiv spiral, siger direktøren, der er en del af dommerpanelet i konkurrencen.

- Der er ikke mange erhverv, der har så ekstremt meget data, som man har i landbruget. Og selvom flere og flere bliver dygtige til at bruge dem, så skal vi stadig have flere med på vognen, fastslår Kim Koch, der over årerne har set de digitale løsninger i landbruget udvikle sig fra rendyrket økonomistyring og direkte bogføring til at omfatte langt de fleste aspekter af den daglige drift.

- Der er høst- og så-data, data fra mælkekøleren og fra fodermaskinerne… Der er stort set ikke det, der ikke kan findes data på. Kunsten er så at få samlet de fragmenter og gøre dem brugbare i en større sammenhæng, der kan gavne både bundlinje, effektivitet og ikke mindst i forhold til klima og miljø, konstaterer han.

Fakta frem for erfaring

Agri Nord-direktøren ser en overvægt af unge, der har taget teknologien og mulighederne for at samle data til sig.

- Mange unge er vant til at bruge deres telefon, computer og tablet, og vægter ofte fakta og data over erfaring. De har en meget faktabaseret og analytisk tilgang til måden at drive landbrug på. Den tilgang, tror jeg, vil betyde, at landbruget vil udvikle sig helt vildt over de kommende år.

Han ser dog også eksempler på, at det ikke nødvendigvis er fødselsåret, der afgør de digitale kundskaber.

- Heldigvis findes der også »nørder« i de mere erfarne generationer, der tager mulighederne til sig og synes, at det er spændende, konstaterer direktøren, der derfor heller ikke tør spå om, hvilken generation Årets Digitale Landmand 2021 vil komme fra.

Den vigtige ledelse

Ét er selv at kunne navigere efter data og digitale hjælpemidler, noget andet er at kunne guide medarbejderne med på rejsen.

- Det er vigtigt at være god til forandringsledelse og formå at få medarbejderne til at se mulighederne og idéerne, der ligger i digitalisering, siger Kim Koch, der selv har oplevet, hvordan skepsis kan vendes til begejstring, når digitaliseringen gør sit indtog på bedriften.

- I Agri Nord har vi blandt andet kørt et projekt på en svinebedrift, hvor det gamle whiteboard blev skiftet ud med et fjernsyn. Den første reaktion fra medarbejderne var »Hvorfor nu det? Det virker da fint med whiteboard«. Men da de så fik forklaret, at den data, der blev indsamlet i stalden, automatisk blev ført op skærmen med det samme, hvor de før først ville blive ført ind dagen efter, kunne de godt se, at det var smart, fortæller han.

Eksportmuligheder

Mens data og digitalisering kan give gevinst på den enkelte bedrift, ser Kim Koch også potentiale for det samlede danske landbrug.

- At landmanden er i stand til at dokumentere hvert tiltag, han gør på gården, kan måske hjælpe ham til en højere pris for sin vare, mens jeg også ser udviklingen af den digitale måde at drive landbrug på som en eksportvare i sig selv, siger han.

- Dansk landbrug er i front i forhold til at producere fødevarer med lavt klimaaftryk, og mange vil gerne lære af os. Der er digitaliseringen et af de centrale redskaber, konstaterer han.

Interessante diskussioner

Udover Kim Koch består dommerpanelet af Ivar Ravn, direktør for Digital ved Seges, Anders Kofod-Petersen, Distinguished AI Research Scientist ved Alexandra Instituttet, Jimmy Hansen, direktør og founder af Spitze & Co samt Jacob Lund-Larsen, chefredaktør på Effektivt Landbrug.

- Vi skulle gerne komme 360 grader rundt om emnet med meninger fra både erhvervslivet, forskningen og landbruget, og der er lagt op til mange interessante diskussioner i dommerpanelet, spår Agri Nord-direktøren, der glæder sig til at modtage bud på, hvem der skal være Årets Digitale Landmand.

Du kan indstille kandidater til Årets Digitale Landmand 2021 på [www.effektivtlandbrug.dk](http://www.effektivtlandbrug.dk). Sidste frist er 7. maj. De tre finalister bliver præsenteret i løbet af maj og juni.

 

- Vi har taget initiativ til at kåre Årets Digitale Landmand 2021, fordi vi mener, at der er behov for nogle fyrtårne på området, som kan inspirere andre landmænd og være med til at sætte gang i en positiv spiral.

Kim Koch, administrerende direktør, Agri Nord

Læs også