Forvent attraktive priser i 2021

Svineproducenternes indtjeningsniveau ser lyst ud, mælkeprisen forventes at ligge stabilt, og planteavlerne kan glæde sig over, at årets første afgrøder er veletablerede efter en mild vinter, lyder det fra fire rådgivningsvirksomheder.

Færre gældstyngede danske bedrifter og relativt høje prisprognoser gør, at 2021 ser ud til at blive et særdeles fornuftigt år for dansk landbrug, vurderer rådgivningsvirksomhederne Sagro, LandboSyd, LandboNord og Velas.

Især er der udsigt til, at også 2021 bliver et fornuftigt år for de danske slagtesvineproducenter. Gælden er barberet ned i det forgangne år, og prisprognosen for 2021 ligger over det vanlige gennemsnit.

Samtidig starter smågrisepriserne året ud med at ligge på noget nær rekordlave niveauer.

- Samlet set betyder det, at slagtesvineproducenterne har et godt år foran sig. Sammenholdt med, at de har konsolideret sig i løbet af 2020, står de nu stærkt rustet til at modstå eventuelle økonomiske nedture, siger Lasse Frost, afdelingsleder for Velas Business, der dog understreger, at afrikansk svinepest stadig huserer i Tyskland, ligesom konsekvenserne af corona-pandemien endnu er uvisse.

Priser retter sig

For smågriseproducenterne lover det samlet set også godt.

- Vi ser allerede nu, at priserne er ved at rette sig. Derfor er det min forventning, at prisniveauerne vil normalisere sig i løbet af første halvår af 2021. Covid-19 er på retræte, vacciner bliver mere og mere udbredte, og samfundene lukker forhåbentligt mere og mere op.

- Det ser generelt positivt ud, og vi tror på stigende priser i løbet af året, sammenfatter virksomhedsrådgiver hos Sagro, Christian Primdahl.

Han baserer også sin optimisme på, at Tyskland løbende reducerer deres svineproduktion og slagter en del søer på grund af lave priser samt nye regler om kastration af smågrise.

For mælkeproducenterne ligger mælkeprisen ifølge prognosen igen i år særdeles stabilt, og der forventes ikke store udsving hverken op eller ned. Derfor er det vigtigt, at producenterne kigger indad, fortæller strategi- og virksomhedskonsulent i LandboNord, Niels Reinhard Jensen.

Udfordring

- Vi ser ind i et år, hvor mælkeproducenterne ikke synes at få noget foræret hvad angår en stigning i mælkeprisen på verdensmarkedet. Derfor er det vigtigt, at den enkelte landmand flytter sig på effektivitet og fremstillingspris, hvilket vi har set gode eksempler på i 2020, siger strategi- og virksomhedskonsulent i LandboNord, Niels Reinhard Jensen, og tilføjer:

- Det kræver en benhård styring og de rigtige investeringer. Behovet for at være en god indkøber af foder stiger i takt med efterspørgslen – blandt andet non-GM-foder.

Prismæssigt gik kornproducenterne ind i 2021 med de højeste priser i sæsonen. Noget kunne tyde på et forholdsvis højt niveau på afgrødepriserne også i det kommende år, men markedet vil sandsynligvis være præget af volatilitet, oplyser administrerende direktør Sune Aagot Sckerl, LandboSyd.

- Planteavlerne kan glæde sig over, at grundlaget for en god vækstsæson i 2021 er lagt, både for slagsafgrøder og for grovfoder. Afgrøderne står flot, og der er lagt op til en god vækstsæson – hvis vejret arter sig. Dermed kan planteavlerne igen se frem til en stabil økonomisk udvikling, siger han.

De fire rådgivningsvirksomheder holder i den kommende tid en række møder, hvor de analyserer landmændenes økonomie i 2020 og ser frem mod 2021. 

mip

Læs også

Kan du opføre yderligere beboelsesbygninger på din landbrugsejendom?
Gigant-bøder: Pas på ulovligt ansatte udlændinge
Spar hundredtusindvis af kroner ved ejendomshandler
Danske svineproducenter skærer i gælden som aldrig før
Rådgiver: Mælkeproducenter kan forvente øget pres