Bekræftet: Arla udbetaler overskuddet til landmænd

Som foreslået har Arla besluttet, at hele sidste års overskud på 290 millioner euro skal udbetales som efterbetaling til selskabets andelshavere.

Arlas repræsentantskab besluttede på et møde onsdag at stadfæste selskabets bestyrelses forslag om at udbetale hele sidste års overskud til andelshaverne. 

Det betyder, at mejerigiganten den 8. marts udbetaler 2,3 eurocent (17,1 øre) pr. kilo mælk til leverandørerne. Ifølge Arlas bestyrelsesformand Jan Toft Nørgaard er det Arlas økonomiske soliditet, der har muliggjort det ekstraordinære tiltag. 

- Som landmandsejet virksomhed er vi bevidste om, at sommerens tørke i Europa var ekstraordinær og påvirkede fodersituationen for mange af vores medlemmer. Vi er tilfredse med Arlas stærke balance, som gør det muligt for os at udbetale hele årsresultatet, siger han.

Ifølge Arlas koncernchef Peder Tuborgh vil den store efterudbetaling ikke gå ud over selskabets fremtidige strategi.
- Vores balance er blevet væsentligt forbedret de seneste fem år. Vores finansielle målsætninger holder sig inden for målintervallerne, forudsat at repræsentantskabet vender tilbage til den ordinære konsolideringspolitik efter 2018, siger Peder Tuborgh.

Ikke overraskende bliver beslutningen godt modtaget hos flere mælkeproducenter. Det gælder blandt andet mælkeproducent og formand for Familielandbruget, Lone Andersen. 
- Vi ser frem til at modtage pengene fra Arla. Og der er rigeligt med plads på bankbogen, skriver hun på Twitter. 

I 2018 nåede den såkaldte Arla-indtjening, som måler den værdi, selskabet skaber pr. kilo ejermælk op på 36,4 som gennemsnit for året efter en hård start året. Samtidig steg Arlas omsætning fra 10,3 milliarder euro i 2017 til 10,4 milliarder euro i 2018.

Læs også