Undgå negative overraskelser i ejendomshandler

Salg af mindre ejendomme kan være fyldt med skattemæssige benspænd. Det ved økonomikonsulent i LandboNord, Søren Skriver, som var en af oplægsholderne, da LandboNord tirsdag havde et velbesøgt fyraftensmøde for deltidslandmænd. Søren Skrivers opfordring til landmændene var at være ude i god tid.

Det kan være en frustrerende oplevelse for deltidslandmænd at skulle sælge deres ejendom. Det kan nemlig ligge flere negative overraskelser, end man lige havde forventet. Blandt andet i forhold til Skat.

- De skattemæssige forhold i en ejendomshandel kan betyde en hel del, hvis deltidslandmanden har tænkt sig at gå på pension. Vi oplever desværre, at flere ejendomme ikke er vurderet korrekt, eller at sælger står til at blive modregnet i sine sociale ydelser efter et salg. Derfor er det vigtigt at få fastlagt scenarierne i god tid inden en ejendomshandel, når man beslutter sig for at sælge, siger Søren Skriver.

Han opfordrer til, at man søger rådgivning i god tid.

Kend konsekvenserne

Normalt kan mange ting aftales i en hushandel rimelig hurtigt, men hvis man vil have ændret en ejendomsvurdering, skal man have tålmodighed.

- Min opfordring er at søge rådgivning i god tid, gerne senest et år inden et forventet salg, så alle aspekter er kendte, inden livsværket sælges. En ændring af ejendomsvurderingen, eller klarlægning af om beboelsen kan sælges skattefrit, kan tage måneder – og før de ting er på plads, kan du som sælger ikke føle dig sikker på, at det går som forventet. Jeg har desværre set flere tilfælde, hvor sælger ikke var klar over konsekvenserne ved at sælge sin ejendom, før det var for sent, siger Søren Skriver.   

Udover Søren Skrivers indlæg fortalte chefrådgiver Jesper Frisgaard om den nye ejendomsvurdering, som også kan have stor skattemæssig betydning. Afdelingsleder og Strategi- og virksomhedsrådgiver Allan Madsen fortalte om nye finansieringsmuligheder. LandboNords nye socialkonsulent, Mette Neist, fortalte om nyt indenfor efterløn og dagpenge, og økonomikonsulent Bente G. Jensen fortalte om hvilke muligheder deltidslandmændene har for at digitalisere deres regnskaber.

laj

Læs også