Igen heste på dyrskuet i Lemvig

Lemvig Marked og Dyrskue holder klov-dag 28. maj og hov-dag 29. maj.

På grund af mange salmonellatilfælde på egnen er der i år ikke så mange malkekøer tilmeldt dyrskuet. Arrangørerne lover, at der er masser af aktiviteter og oplevelser for hele familien på Lemvig Marked og Dyrskue.

Efter tre år uden konkurrencer og aktiviteter med heste på Lemvig Flyveplads kan Lemvig Marked og Dyrskue i år igen holde dyrskue med både heste og køer.

- I 2019 var der hesteherpes på egnen, og vi aflyste derfor udstillingen af heste. Og de to seneste år har corona jo lukket hele arrangementet. Vi er derfor glade for, at dyrskuet den 28.-29. maj kan vende tilbage med både klov-dag lørdag og hov-dag søndag, siger Morten Agger.

Han er næstformand i landboforeningen Fjordland, som arrangerer Lemvig Marked og Dyrskue sammen med Lemvig Flyveklub.

Hesteudstillingen genopstår med 22 avlsheste fra i alt ni racer i alle størrelser. Fra Jydske Heste til shetlandsponyer – og blandt andet med en samling af Fjord-heste. Dertil kommer 13 fritidsheste, der ikke bliver bedømt på traditionel dyrskue-maner, men deltager i en række forskellige aktiviteter, ligesom der kåres en »Årets fritidshest« på tværs af racer.

Lørdagens kvægudstilling har 43 dyr i kataloget. 27 malkekøer og 14 kødkvæg samt to kalve, der dog kun deltager i mønstringskonkurrencen.

- Lysten til at udstille kvæg er noget mindre end tidligere. Efter to corona-år skal traditionen nok lige varmes op igen, men med en del salmonellatilfælde i egnens kvægbesætninger er der især lokalt også en vis forståelig tilbageholdenhed i år, siger Morten Agger.

Intet dyrskue i Skive

Når dyrene er bedømt, er der begge dage andre publikumsvenlige aktiviteter i ringen. Lørdag kan man således opleve den store udstilling af veterantraktorer gennemføre en omgang ringridning for traktorførere, mens der søndag vil være opvisning af Vestjysk Køreselskab.

Rundt om ringen er der traditionen tro en stor udstilling af både maskiner og produkter til landbruget samt aktiviteter og stande, der retter sig mod borgere og forbrugere.

- Vi plejer at tiltrække gæster fra en stor del af Midt- og Vestjylland og forventer, at der kommer flere østfra, da der ikke er dyrskue i Skive i år. Publikummet i Skive vil derfor nok søge mod enten Lemvig eller dyrskuet i Thisted den 11. juni, siger Morten Agger. 

- Med en del salmonellatilfælde i egnens kvægbesætninger er der især lokalt også en vis forståelig tilbageholdenhed i år

Morten Agger, næstformand, Fjordland

 

Tilmeldte dyr

Lemvig markes og dyrskue

Malkekøer 27

Dansk Holstein (DH/DRH) 27 

Kalve 2

Dansk Holstein (DH/DRH) 2

Kødkvæg 14

Galloway 3

Grauvieh 4

Limousine 4

Murray Grey 3

Heste 35

Jydsk Hest 4

Belgier 1

Tinker 1

Fjordheste 5

Dansk Sports Pony 1

New Forest Pony 1

Shetlandspony 9  

Fritidsheste (forskellige racer) 13

Lemvig Marked og Dyrskue

Dato: 28.-29. maj

Klokkeslæt: 09.30-16.00

Sted: Ringkøbingvej 127, 7620 Lemvig

Billetpris: 25 kroner

Mange år på bagen

Det er gamle traditioner, der ligger til grund for Lemvig Marked og Dyrskue. Den egentlige landboforening for Lemvig området oprettedes ved et møde i Lemvig den 21. juni 1856, men så tidligt som 7. juli 1840 blev en forening til at afholde privatdyrskue i Lemvig stiftet. Der var 153 medlemmer.

Det nuværende arrangement er et resultat af et samarbejde mellem Lemvig Landboforening og Lemvig flyveklub. Dyrskuet blev i 2000 flyttet fra en sportsplads i byen til Lemvig flyveplads seks kilometer syd for Lemvig.

Flyveklubben havde i forvejen sit årlige populære »Oplevelser for alle« med flyveopvisning, faldskærmsudspring og en række øvrige foreningsaktiviteter.

Med god plads, gode trafikale forhold, gode faciliteter, en masse at se på og opleve for alle uanset alder og køn til en næsten symbolsk entrépris, er arrangementet ifølge arrangørerne blevet en folkefest med typisk omkring 12.000 mennesker på pladsen.

Læs også