Fællesskab, dyr og en hjælpende hånd

Forventningens glæde er stor, når børnene fra 4H-gården i Aars skal fremvise stedets dyr på Kimbrerskuet.

Formanden Tina Valsted Poulsen elsker stedet og det, det giver til børnene. Der er lige nu 50 medlemmer, alle piger. En efter en mønstres hestene på stedets ridebane. Pigerne øver til Kimbrerskuet. Der er et hav af dyr på 4H-gården. Blandt andet grise. Der er også geder – to forskellige racer. Hestene vinder pigernes hjerter, og der opstår noget unikt mellem børnene og dyrene.

Der er højt til loftet, brede smil, børnelatter og en hjælpende hånd, når en gruppe børn mødes hver tirsdag og onsdag fra 14 til 17 på 4H-gården i Aars. Om kort tid står årets højdepunkt for døren, Kimbrerskuet, og børnene og de frivillige voksne går de få meter fra 4H-gården over til deres nabo, Messecenter Vesthimmerland, hvor børnene skal fremvise gårdens kaniner og marsvin, og mønstre heste – noget de har øvet på siden sommerferien.

Aars 4H-gård har 50 medlemmer i alderen seks år og op efter, lige nu udelukkende piger.

Vi møder formanden, Tina Valsted Poulsen, en onsdag eftermiddag, mens børnene sidder og nyder lidt eftermiddagsgodt og venter på at få »fri« til at løbe ud til dyrene.

Drives af frivillige

Dyrene er stedets omdrejningspunkt med alt fra heste, grise, geder og katte til høns, kaniner og marsvin – både med og uden pels.

Bygningerne er ejet af Vesthimmerlands Kommune, der er ansat en fodermester, og resten af opgaverne klares af en gruppe frivillige og selvfølgelig alle børnene.

I weekenderne passes dyrene af børnene og deres forældre. Hvert barn har to weekender om året, og det er populært.

- Hvis vi er for mange til, at der kan være en weekend til alle, så møder man op i hold to og to og hjælper hinanden, siger Tina Valsted Poulsen.

4H søger forskellige fonde og donationer foruden, at de arbejder til for eksempel Nibe Festival for at tjene penge til foreningen, som foruden foder og vedligehold også tæller lønningen til fodermesteren.

Hestene er trækplasteret

Hestene er stedets trækplaster og findes i alle størrelser. Der bliver striglet, hygget, nusset og renset hove.

Trods aldersforskel pigerne imellem er der et enormt stærkt fællesskab.

- Det er så fantastisk at se, hvordan de store piger hjælper de små. De vil gerne give trækture til dem, der ikke har mod på at ride selv, og de hjælper de mindste piger, det er guld værd for os voksne, siger Tina Valsted Poulsen.

Den lokale forening er en del af landsforeningen, som blandt andet har været forbi og undervist pigerne i at mønstre deres heste. En opgave, som skal sidde lige i skabet inden Kimbrerskuet.

- Vi er virkelig glade for, at vi kan få lov til at være med til Kimbrerskuet. Pigerne elsker det, og måske vinder de en roset, det er bare så godt, siger Tina.

I år stiller 4H i Aars med fem heste, som trækkes og mønstres af 15 piger.

- Det er meget populært, så de må skiftes, smiler formanden.

Herudover kommer der 10-15 kaniner og hamstere plus, at nogle af børnene har dyr med hjemmefra.

Forskellige aktiviteter

Det er forskelligt, hvad man laver, når man er til 4H i Aars, foruden at lære at passe og omgås dyr.

Måske er der vejr til at tænde bålet og riste skumfiduser. Det kan også være, at turen går i skoven for at finde ting til at lave insekthoteller af, eller også skal der passes haver.

- I år har vi mange blomster. Sidste år var der flere grøntsager, hvor vi lavede syltede agurker og rødbeder, det er forskelligt, hvad vi vælger, og hvad børnene har lyst til, forklarer Tina, hvis tre børn alle har gået på 4H-gården. Nu er børnene stoppet, men Tina fortsætter.

- Det er bare så fantastisk herude, og så må jeg nyde de andres børn, griner Tina Valsted Poulsen.

Der bliver også tid til markvandringer, hvor der for eksempel plukkes mirabeller og æbler og laves syltetøj, og denne eftermiddag er smeden inviteret forbi til at få ordnet hestenes hove.

Og er vejret virkelig dårligt, går børnene ind i klubhuset, som lige et blevet shinet op med maling, nyt gulv og nyt køkken.

- Når der er dårligt vejr, kan vi være inde og lave forskellige kreative aktiviteter, men vi er for det meste ude. Pigerne er ligeglade med, om det regner, de står stadig ude ved hestene, smiler Tina.

Plads til alle

4H-gården er populær, og det betyder, at de på nuværende tidspunkt ikke tager nye medlemmer ind. Måske bliver der plads til et par nye efter nytår, men det er ikke sikkert.

- Vi har ikke flere hænder, og når man arbejder med dyr, handler det også om sikkerhed, siger Tina.

Tina Valsted Poulsen er ikke i tvivl, når man spørger, hvad 4H-gården giver børnene.

- Fællesskab, venskaber og det at kunne være sammen med dyr, siger hun og fortsætter:

- Nogle går også til gymnastik eller spejder, men det giver altså noget andet at komme herud og være sammen med dyrene, siger Tina og fortæller, at selvom det er hestene, som de fleste børn er mest vilde med, er der også både »smådyrs-børn« og »legeplads-børn«.

- Vi har som regel altid et par stykker, som sidder på legepladsen og bare hygger. Og det er der også plads til, siger Tina.

Stedet er åbent hver dag fra 9 til ud på eftermiddagen og besøges af både dagplejere, børnehaver og byboerne.

Læs også