Aabenraa byder på en alsidig udstilling af får. En af udstillerne, Lars Lindberg fra Egebæk syd for Ribe, har været med i flere årtier og fortæller, at specielt lammene får meget opmærksomhed.
Af Karsten Himmelstrup
Fåreavl er i vælten i Danmark, og på Det sønderjyske Fællesdyrskue bliver der traditionen mulighed for at opleve en udstilling skabt af fåreavlere i området, oplyser skuets tovholder, Mette Sørensen.
Med på udstillingen er blandt andet to lam, såkaldte flaskelam, så børnene får mulighed for at komme helt tæt på. Typisk er der mange børnefamilier, som besøger udstillingen med fårene, og ikke helt overraskende er det typiske lammene, som får stor opmærksomhed.
En af udstillerne er Lars Lindberg fra Egebæk ved Ribe, og han er en erfaren herre inden for avlen, idet han begyndte med fåreavl tilbage i 1983 samt var udstiller på dyrskue for første gang i 1988. Så er der nogen, der har fulgt udviklingen inden for fåreavlen i Syd- og Sønderjylland gennem et langt liv, er det Lars Lindberg.
I år er det 40 år siden, han gik i gang med fåreavl og 35 år siden, han tog afsted til sit første skue, men han er stadig i gang, og her i maj er han atter at finde på Det sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa, som han har været så mange gange før.
Lars Lindberg har sine texelfår på en landbrugsejendom uden for Ribe. Faktisk begyndte han med Scropshire-får, men da de to gange havde pådraget sig klovsyge og måtte slagtes, skiftede han race.
- Jeg synes, texel har en god fremtoning. Det er et kønt får, som er meget tillidsfuldt, og det er kendetegnet med gode muskler, som der jo lægges vægt på i forbindelse med slagt. Det gælder i avlen om at et godt øje for, hvordan den bedste fårekrop skal se ud. De skal være større og længere, have gode køller, de må ikke være fede, men have en kødfyldt ryg,” forklarer han.
Lars Linding har 25 moderfår, og det er fint for en hobbyavler, men ikke noget man kan leve af eller tjene penge på.
Når han er på skue, gælder det om at fremvise dyrene bedst muligt. Dyrene skal præsentere sig godt, og selv det flotteste dyr kan falde sammen, hvis der ikke er blevet trænet i mønstring:
- Til gengæld er det altså bare et flot dyr, som præsenterer sig helt fantastisk, når det lykkes på dagen, hvor det gælder. Dyrene skal have udstråling, og det kan være marginaler i nogle minutter, som afgør, hvem der vinder, siger Lars Linding.
Han er aktiv på dyrskuet i Ribe samt landsdyrskuet i Herning og hjælper til i Aabenraa. Han startede i sin tid med at udstille i Ribe og Varde og kom første gang til Aabenraa i 1995. Næste år vil han som noget nyt prøve at udstille på Kimberskuet i Års.
Lars Linding fortæller, at udstillingen i Aabenraa ikke bliver så stor som tidligere, men der bliver alligevel nok at se på for publikum. Generelt udstilles der færre får på skuerne, og det kan hænge samme med strenge krav af hensyn i forbindelse med bekæmpelse af sygdomme. F.eks. skal Lars Lindberg have en autorisation til at flytte får fra Ribe til Herning, og den koster 7.000 kr. at få.
Kravene kan betyde, at flere avlere siger nej tak til at udstille.
Han regner med at fortsætte med fåreavl:
- Ja, selvfølgelig. Det er en dejlig hobby. Men den dag, jeg har haft ulven på besøg, stopper jeg med det samme. Får i en besætning kommer sig aldrig over det stress, som sådan et besøg kan udløse, siger Lars Linding.
Udstilleren
Lars Linding har avlet får siden 1983. Han var på sit første dyrskue i 1988.
Lars har 25 moderfår. De bor på gården lige uden for Ribe.
Lars Linding sidder i fåreudvalget i Ribe Dyrskue og i bestyrelsen i Landsdyrskuet i Herning.
Lindings Texel
Ejes og drives af Lars Linding, bosiddende i Egebæk syd for Ribe.
Målet er at frembringe gode avlsdyr
Lindings Texel afsætter selv de fleste lam til slagtning. Disse bliver solgt privat. Lammene slagtes i et godkendt slagtehus og parteres efter ønske