Han er kun 21 år: Cirkusdirektør går i ringen med en belgier og en shetlænder

Egentlig er shetlandsponyen en cirkushest, ligesom alle de andre, som Victor Høegh Abrahamsen inden længe rejser rundt med i sit eget cirkus. Det skulle belgieren, han købte som 16-årig også være, men hun var god, rigtig god og det blev starten på en passion for udstilling. Nu kan du møde ham på Hjørring Dyrskue.

De kiggede noget, det ældre ægtepar, som åbnede døren en sen aften. Udenfor stod en ung knægt på 16 år, som var kommet kørende op ad grusvejen på sin scooter.

- Jeg vil gerne købe en af jeres heste, sagde han med styrthjelmen under armen, da han havde hørt, at stedet ville afhænde deres besætning af belgiske heste.

Hardy Sørensen, Vildmosen i Vendsyssel, som stod i døren med sin hustru, bad den unge dreng om at komme igen og tage sine forældre med.

- Jeg kan godt forstå de ældre mennesker, når der kommer sådan en ung knægt på 16 år på knallert og vil købe en belgier, fortæller Finn Høegh, som er far til den unge knægt, Victor, der ikke gad gå til fodbold ligesom alle de andre jævnaldrende, han ville noget med dyr.

Fascination af cirkus

Årene forinden var han blevet bidt af cirkus og var, modsat sin far og resten af familien, fuldstændig ligeglad med, hvordan det gik hjemmeholdet fra Harken på fodboldbanen. Han ville være frivillig i Cirkus Dannebrog.

- Dem rejste jeg rundt med hele sommeren som feriebarn, fortæller Victor Høeg Abrahamsen.

Det blev starten på en fascination af arbejdet med at træne heste og mødet med Katja Schumann og Cirkusgården i Løkken.

Den første belgier flyttede ind

Victor Høegh Abrahamsen fik købt hesten fra den nu afdøde Hardy Sørensen i Vildmosen, selvom Victors mor og far hjemme i parcelhuset i Harken var lidt modstandere. Men den fælles bekendte Harry Dam Pedersen, vidste ikke alene, at der var en god besætning af belgierheste, som skulle ophøre, han havde også plads til at opstalde hesten for Victor på sin ejendom ved Lyngsaa nær Sæby.

Harry Dam Pedersen har arbejdet med heste hele sit liv, og blandt andet været hestedommer i adskillige år. Senest sidste år på Hjørring Dyrskue.

Johanne strøg til tops

Harry sagde til Victor, at det der, det er altså en rigtig god hoppe og derfor prøvede Victor at melde hende til Hjørring Dyrskue. Og uden en eneste forventning, for han havde aldrig prøvet det før, gik de i ringen i 2018.

- Harry gik og drillede mig med, at den nok fik 19 point og hjemsendelse, men jeg prøvede så godt, jeg kunne, husker Victor.

Men Johanne, som hesten hed, faldt tydeligvis i dommerens smag. Først blev hun bedste belgiske hest, så blev hun bedste goldhoppe og til fanfare fra trompetblæserne blev hun bedste hest på Hjørring Dyrskue og fik 24 point.

Det gik op for Victor, som havde droppet afslutningsweekenden på efterskolen, for at kunne være med på Hjørring Dyrskue, at Johanne slet ikke skulle være cirkushest, hun skulle være avlshoppe. Skæbnen ville dog, at det endte ganske anderledes, for føllet klarede den ikke og det gjorde Johanne desværre heller ikke.

- Det er Harrys fortjeneste det hele

Victor havde efterhånden fået samlet en del shetlandsponyer til sig, som han brugte til cirkus på Cirkusgården i Løkken, men han kunne ikke slippe tanken om belgierne og udstilling.

Harry Dam Pedersen og Victor kørte land og rige rundt til både dyrskuer og kåringer.

- Det er faktisk Harrys fortjeneste det hele. Det med interessen for dyrskuer er helt klart kommet fra ham, siger Victor, som kort efter Johannes bortgang, trak Cecilie ind i stalden ved Harry.

Hun er i dag fire år gammel og ud af de samme blodlinjer som Johanne. Hesten kommer fra Jørgen Kjeldsen i Vittrup, som også stod og skulle afhænde sin belgierbesætning.

Og det er hende, som Victor skal mønstre på Hjørring Dyrskue i år, foruden en lille rød shetlænder, Sønderdams Sofie, som han har fået af Harry.

- Det er simpelthen, fordi jeg har lyst til mere, og de små er bare noget nemmere at have med, siger Victor.

Men Harry stiller da også selv med en hest. En 18 år gammel Shetlænder, som var med på Hjørring Dyrskue for 15 år siden.

Victor får dyrskuefeber

Victor Høegh Abrahamsen har fået dyrskuefeber, i hvert fald når tiden for Hjørring Dyrskue nærmer sig, for det er absolut et af årets højdepunkter.

- Det er fællesskabet, det at have en fælles interesse, at møde nogle, man kun møder den ene gang om året. Det summer af glæde, spænding og forventninger. Det er en folkefest og det skal bare opleves, smiler Victor.

- Jeg er ellers overhoved ikke et konkurrencemenneske, men når det kommer til dyrskuer, så er jeg.

Koncentration og perfektionisme

Sidste år var Cecilie også med på dyrskue, både i Hjørring og på Landsskuet. I Hjørring blev hun bedste 3-års hoppe, mens hun, som den eneste belgier, fik 24 point på Landsskuet.

- Han har haft nybegynderheld, griner Harry Dam Pedersen, som selv har udstillet på Hjørring Dyrskue og Landsskuet i 60 år og stillet 31 jyske hingste til kåring gennem årene.

Mens Harry Dam med et skævt smil kalder det begynderheld, må far Finn erkende, at det var fuldstændig rigtigt, at Victor ikke skulle gå til fodbold og senere sælges til Italien, for det er blandt dyrene og især hestene, at hans hjerte ligger.

- Han er god til at mønstre, siger Finn og kommer i tanke om ugerne op til det dyrskue i 2018, hvor Victor skulle mønstre Johanne for første gang uden rigtig at vide, hvad man skulle.

Igen og igen løb han frem og tilbage, mens far Finn og Harry Dam Pedersen gav karakterer fra siden. Og selvom det lige der var hårdt og måske en anelse irriterende, så var det lige præcis der, kimen blev lagt til den måde, han går i ringen på i dag. Her er intet overladt til tilfældighederne og Victors smil og lune skifter for en stund til dyb koncentration og perfektionisme.

- Det går jeg meget op i. Det skal være i orden og de skal bare stå skarpt, for det skal i hvert fald ikke være det, der trækker dem ned. Når der er noget jeg brænder for, går jeg all-in, siger han, også selvom det ikke blev på grønsværen.

- Vi har altid sagt til hinanden, hvorfor kunne han ikke bare spille fodbold. Men jeg må jo indrømme, at det her har givet rigtig mange sjove oplevelser, som vi ikke ville have været foruden. Det er helt rigtigt det her, siger Finn Høegh med et smil.

Og mon ikke der kommer flere oplevelser, i hvert fald har Victor i år lejet et cirkustelt og vil hen over sommeren tage af sted på egen hånd sammen med en artist fra Sjælland. Han er nu cirkusdirektør og cirkusset hedder Cirkus Solvej og vil gæste 25-30 campingpladser i Jylland og på Fyn, selvfølgelig med sine mange heste.

Læs også