Køerne får selvtilliden til at blomstre

18-årige Freya Nienhuis, Nibe, havde debut som udstiller på Agro Nord i marts i år. Nu er hun netop hjemvendt fra EM i showmanship i Belgien, og oplevelserne får selvtilliden til at blomstrer.

Hun er stille og måske lidt genert, som hun åbner døren til stuehuset i Lundby ved Nibe og begynder at fortælle om sin passion for køer.

En interesse hun altid har haft altid, og som lige nu får vinger at flyve med på landbrugsskolen, hvor Freya Nienhuis er ved at tage første hovedforløb.

Hun er vokset op med køer, lidt forsigtig og tilbageholdende, men spørger man den 18-årige pige om, hvad hun vil, når hun har færdiggjort sin landmandsuddannelse og bagefter uddannelsen til produktionsleder, tøver hun ikke et sekund.

- Jeg vil være selvstændig landmand, siger Freya med et smil.

Har altid hjulpet til derhjemme

Freya har som den ældste i en søskendeflok på otte børn, altid været vant til at hjælpe til i stalden sammen med sin far. Og de seneste år har ikke været nogen undtagelse, da hendes forældre for tre år siden købte en konkurs-ejendom, Dybvadgård, som de lige nu er i fuld gang med at bygge op igen. Noget som forældrene er enige om, ikke kunne lade sig gøre uden børnenes hjælp.

Besætningen er blandt andet skiftet ud, da stalden passer bedre til jerseykøer, der er blevet udvidet til nu 180 køer, lavet et hav af optimeringer og lige nu er familien i fuld gang med at bygge en nye ungdyrstald.

Udstillerdebut i marts

Selvom køer altid har fyldt meget for familien Nienhuis, så har de aldrig udstillet køer på dyrskuer, før Freya i vinters tilmeldte to kvier til Agro Nord.

Her forinden havde Freya være på Fittercamp med Team Future Breeders, og det havde givet blod på tanden.

- Det gav mig lige det sidste til at tænke, nu er det nu, forklarer Freya.

Freya fik hjælp til at vaske og klippe dyrene, og endte på fløjen med den ene kvie.

Mere erfaring

Den samme hjælp ønsker hun ikke, når hun inden længe tager tre dyr med til Kimbrerskuet. For der er sket meget siden hendes dyrskuedebut.

- Jeg har fået noget mere erfaring end sidst, siger Freya, som i starten af september kom med til EM i showmanship i Battice i Belgien på en wildcard.

Hun havde i sommers deltaget i mønstringskonkurrencen på Landsskuet og egentlig ikke kvalificeret sig til EM, men et afbud gjorde, at hun fik muligheden for at deltage.

- Der var 160 deltagere og jeg blev nummer 42, siger Freya stolt.

I selve mønstringskonkurrencen blev hun nummer fem, et resultat hun på ingen måder havde regnet med.

Seks unge fra Danmark deltog og Freya fik en kæmpe oplevelse.

- Jeg skal stole på mig selv

Og selvom konkurrencen i Belgien handlede om at få den tildelte kvie til at fremstå så flot som muligt, så handlede det for den lidt stille Freya i lige så høj grad om noget langt større.

- Jeg ville gerne bevise over for mig selv, at jeg godt kan. Jeg skal blive bedre til at stole på mig selv og ikke tvivle, for jeg kan godt, smiler Freya.

Stor opbakning hjemmefra

Interessen for køer, dyrskuer og mønstring giver i den grad et boost til selvtilliden. Derfor har Freya også meldt sig til DM i showmanship på Kimbrerskuet. Hun håber, at flere unge gør det samme, så konkurrencen kan gennemføres.

For Freya er i den grad blevet bidt af alt det med køerne, der også foregår uden for kostalden derhjemme.

Hun nyder fællesskabet i Team Future Breeders, og livet på landbrugsskole har pludselig givet hende nye venner, som interesserer sig for det samme som hende selv, køer.

Og nu har interessen ført så vidt, at ikke alene Freya tager afsted på Kimbrerskuet, hun tager hele familien med, for alle bakker op om Freyas interesse og er klar til at give en hjælpende hånd med.

- Jeg ville gerne bevise over for mig selv, at jeg godt kan. Jeg skal blive bedre til at stole på mig selv og ikke tvivle, for jeg kan godt.

Jerseyudstiller, Freya Nienhuis

Læs også