Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard, fastslog i sin dyrskuetale i Roskilde, at erhvervet bør forsøge »den store og langsigtede aftale«. - Jeg siger forsøge, for jeg kan ikke love noget, pointerede han.
Dansk landbrug står ved en afgørende skillevej. Og her spiller de igangværende forhandlinger om en CO2-afgift en helt central rolle.
Det var essensen i den dyrskuetale, som formanden for Landbrug & Fødevarer leverede under regntunge skyer fredag middag på landets største skue.
Her forklarede Søren Søndergaard, at han og andre fra Landbrug & Fødevarer netop nu forhandler i Den grønne trepart om de mange krav og forventninger, der er til landbruget. Om erhvervets konkurrenceevne og om landbrugets fremtid.
- Det er svært. Til gengæld er det altafgørende. Det havde været lettere for mig og for Landbrug & Fødevarer at lade være. At udeblive fra de forhandlinger. At lade frustrationer og bekymringer blive til vrede og korslagte arme. Og jeg vil godt indrømme, at der også er dage, hvor jeg har haft lyst til det, lød det fra formanden, som tilføjede, at det sjældent er det nemmeste, som er det klogeste.
Erhvervets bedste mulighed
Ifølge L&F-formanden skal erhvervet undgå at blive politisk kastebold flere generationer frem. Og netop derfor vurderer han, at en afklaring er nødvendig.
- Lige nu er Den grønne trepart vores bedste mulighed for at værne om landbrugserhvervet og om Danmark som landbrugsnation. Vi bør forsøge den store og langsigtede aftale. Og jeg siger forsøge, for jeg kan ikke love noget. Jeg kan ikke garantere, at det lykkes. Men vi skal give det et reelt forsøg. Det skylder vi fremtidens landmænd, fastslog Søren Søndergaard.
Skal bane vejen for fremtidens landmænd
Formanden glædede sig i sin dyrskuetale samtidig over, at flere og flere unge søger ind på landbrugsuddannelserne, og at de næste generationer af selvstændige står klar i kulissen.
- Hvis de da ellers kan lave en forretningsplan. For der er ubekendte nok, når man arbejder med jord, dyr, vind og vejr. Det følger med. Men rammevilkårene og investeringsmuligheder skal være på plads. Det ville være helt forkert, hvis sådan en aftale (trepartsaftalen, red.) skulle forhandles uden os, som det hele handler om.
- Hvis vi sidder udenfor, så kommer vi bare til at kæmpe for at overleve den grønne omstilling. Hvis vi sidder med ved bordet, er vi med til at skabe den selv.
- Derfor bruger vi næsten alle vågne timer på at kæmpe for, at vi får en god og fremsynet aftale på plads, så vi kan blive ved med at producere kvalitetsfødevarer i Danmark og udvikle fremtidens klimaløsninger, fastslog Søren Søndergaard.
Trepartsforhandlingerne ledes af tidligere fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) og udgøres af regeringen samt interesseorganisationerne Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening.