Landboformand sælger sit landbrug

Formand for LandboSyd, Mogens Dall, har solgt sit landbrug ved Bovtrup i Sønderjylland til en ung svineproducent. Mogens Dall fortsætter med at drive landbrug i mindre målestok - og som formand for landboforeningen.

Hans Peter Staugaard Bertram etablerede sig sidste år som selvstændig svineproducent. Nu har han udvidet med Mogens Dalls svinebedrift. Arkivfoto: John Ankersen

Formand i LandboSyd, Mogens Dall, har som svineproducent og planteavler i alle årene været aktiv landmand. Og det vil han fortsætte med fremover – dog i en anderledes form, efter at han og hustruen Bente i denne uge solgte deres landbrug ved Bovrup til den unge svineproducent, Hans Peter Staugaard Bertram, Felsted.

I forbindelse med salget fortsætter Mogens Dall som selvstændig landmand, da han bliver boende på ejendommen og vil have en mindre planteavlsproduktion. Samtidig vil han fortsætte som formand for LandboSyd.

- Det er en stor beslutning for os, men vi fik en mulighed, som vi ikke kunne sige nej til. Jeg bliver ikke yngre, og nu kan jeg drive et landbrug i mindre målestok og fortsat have tilknytning til erhvervet samt fortsætte som formand for LandboSyd og i politikken på fuld kraft, siger Mogens Dall i en pressemeddelelse, og fortsætter:

- Jeg har meddelt LandboSyds bestyrelse, at jeg fortsætter som formand, og på næste generalforsamling i foråret 2021 får medlemmerne så mulighed for at genvælge mig endnu en gang som aktiv formand, siger Mogens Dall.

Også politisk har Mogens Dall haft ambitioner de seneste år.. Han er folketingskandidat for partiet Venstre i Sydjyllands Storkreds, kreds Aabenraa, hvor han ved folketingsvalget i 2019 opstillede, men hvor han lige nøjagtigt ikke blev valgt ind. 

Moderne landmand

Handlen omfatter ejendommene Kildekær og Kiding Hovedgård, som er på tilsammen 232 hektar, samt bygninger og stalde med en årlig produktion af 10.000 slagtesvin og kornopbevaring til hele høsten.

Produktionen af slagtesvin skete under Mogens Dall selv, indtil han i efteråret 2019 lejede sine svinestalde ud.

Efter salget af bedriften,bliver Mogens Dall og hans familie boende på ejendommen, og 58-årige Mogens Dall ejer fortsat maskinparken samt driver 24 hektar.

 – Jeg har fortsat hånden på kogepladen rent økonomisk, men jeg skifter til at være en anden og mere moderne form for landmand, og jeg skal ikke bruge så meget tid på landbruget som hidtil, siger Mogens Dall. 

(I en tidligere version her på siden skrev vi, at Mogens Dall har investeret i Hans Peter Bertrams landbrug – dette er IKKE korrekt. Hans Peter Bertram oplyser, at Mogens Dall har ladet et sælgerpantebrev stå i ejendommen for at kunne beholde en del af den. Vi beklager fejlen, red.)


Unge kræfter overtager

Det er unge kræfter, der har købt og nu overtager Mogens Dalls svinebedrift. Hans Peter Staugaard Bertram etablerede sig i 2019 som selvstændig landmand med gården Bjergmose nær sønderjyske Feldsted, der blev købt i fri handel af hans far, svineproducent Lars Bertram.

På Bjergmose har han 1.100 søer og produktion af smågrise til slagtesvin, der alle fedes op til 30 kg. I alt 65.000 smågrise, hvoraf Hans Peter står for de 35.000 selv, mens yderligere 30.000 kommer fra hans fars produktion. Omkring 20 procent eksporteres opfedning i Tyskland

-  Jeg har altid interesseret mig for landbrug, og har aldrig været i tvivl om, at det var det, jeg ville, fortalte Hans Peter Bertram, da avisen besøgte den dengang 23-årige landmand i efteråret 2019.

Sammen med sin far har han indtil nu også drevet 1.350 hektar planteavl, hvoraf de 80 hektar har været hans egne til dyrkning af foder i form af hvede og byg. Det areal vokser med 250 hektar fra Mogens Dalls ejendom til 1.600 hektar i alt.

Læs også