bannerPos

EU-Kommissionen forudser stor fremgang i svinekødseksporten

Udviklingen i svinepriserne på EU-plan viser, at 2019 har kurs mod at blive et lige så godt år for svineproducenterne, som 2017 var. Kilde: Eurostat

Henning K. Andersen

08-07-2019 08:24
De mange forudsigelser om stigende eksport fra EU-landene for både svinekød og fjerkræ i løbet af 2019 ser ud til at være på vej til at holde stik, hvis man skal tro EU-Kommissionen.

I en ny prognose for resten af året forudser EU-Kommissionen nemlig at eksporten ud af EU for svinekød vil stige med hele 12 procent for år, på truds af, at produktionen af svinekød ikke kan følge med den stigende efterspørgsel. For 2019 forventes blot en stigning i svinekødsproduktionen i EU på 0,3 procent. 

Forholdet mellem større efterspørgsel og den mere moderate stigning i produktionen har selvsagt betydet solide prisstigninger på svinekød i EU. Tal fra Eurostat viser, at svinepriserne nu har samme niveau som i succesåret 2017, og det er en voldsom stigning i forhold til kriseåret 2018.

Det er, ikke overraskende, de mange udbrud af afrikansk svinepest i Kina, der bærer hovedårsagen for udviklingen. Ikke alene har det været meldt ud flere steder fra, at kineserne vil være mere afhængige af import fra blandt andet vesten af svinekød, men også andre typer af kød som for eksempel kyllinger. 

Derfor er der også forventninger om fra EU-side, at  eksportører af fjerkræ ser 2019 ud til at blive et godt år. EU-Kommissionen forventer en stigning i eksporten ud af EU på tre procent, mens produktionen i de 28 EU-lande også forventes at stige med 2,5 procent. 

Læserbrev: Klima er noget helt andet

Dette er et læserbrev, som vi hos Effektivt Landbrug har valgt at bringe i vores medier.

L&F: Udfordringen bliver kun større

Erhvervspolitisk chef for L&F, Morten Holm Østergaard, mener, at vi skal forberede os på at kæmpe endnu hårdere for arbejdskraften fremover, men at samfundet og regeringen også har et stort ansvar i kampen.

Centrovice-underviser: Landmænd har selv et ansvar

Landmænd kan sagtens gøre mere selv for at få den udenlandske arbejdskraft til at blive, mener ophavskvinde til danskkursus.

Danskkursus motiverer udenlandsk arbejdskraft til at blive i landet

Udenlandsk arbejdskraft er ofte svaret på landbrugets mangel på hænder, men kampen om dem vokser. Derfor tøvede driftsleder Lars Mortensen ikke, da to rumænere på kvæggården i Grindsted spurgte, om de måtte komme på danskkursus. Nu er deres motivation for at blive steget.

Forsøgsstald skal sikre ny viden

Vestjyllands Andel har blandt andet ambitioner om at levere fremtidens svinefoder. Dét svinefoder bliver minutiøst testet og analyseret i en forsøgsstald i Lemvig-området.

Enkornssåning betaler sig kun i teorien

Nu er det teknisk muligt at enkorns-så i praksis. VKST har gennemført en forsøgsserie for at be- eller afkræfte, om der kan opnås økonomiske fordele. Og konklusionen er klar: Der er ingen sparet udsæd, ej heller hævet udbytte.

Berørte landmænd stævner nu staten

Onsdag vil der dumpe en stævning ind ad døren hos Miljø- og Fødevareministeriet. Den nystiftede forening, Foreningen for Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse, mener nemlig, at staten har givet kommunerne alt for vide beføjelser til at lave rådighedsindskrænkelser i forhold til grundvandsbeskyttelse overfor landmænd. Ifølge advokat i sagen, Hans Sønderby, bliver det hele endnu mere absurd, da han mener, at landmændenes sprøjtemidler reelt set ikke udgør et problem i dag.

Økolog: Vi kan desværre ikke bare droppe den konventionelle gylle fra i morgen

Bestyrelsesmedlem i Økologisk Landsforening Mads Helms mener, at økologerne er fint på vej til uafhængighed fra at bruge gødning fra konventionel husdyrproduktion. Men det vil tage væsentligt længere tid end forhåbningerne i 2008, hvor man troede det kunne ske i 2022.

God kvalitet i vinterbyggen

Vinterbyggen er af god kvalitet hos svineproducent Svend Gammelgård, der i sidste uge fik høstet sine 61 hektar med afgrøden nær gården ved Haderslev.
Side 1 af 1584 (31677 artikler)Prev1234567158215831584Next