bannerPos

EU-Kommissionen forudser stor fremgang i svinekødseksporten

Udviklingen i svinepriserne på EU-plan viser, at 2019 har kurs mod at blive et lige så godt år for svineproducenterne, som 2017 var. Kilde: Eurostat

Henning K. Andersen

Journalist, Effektivt Landbrug
08-07-2019 08:24
De mange forudsigelser om stigende eksport fra EU-landene for både svinekød og fjerkræ i løbet af 2019 ser ud til at være på vej til at holde stik, hvis man skal tro EU-Kommissionen.

I en ny prognose for resten af året forudser EU-Kommissionen nemlig at eksporten ud af EU for svinekød vil stige med hele 12 procent for år, på truds af, at produktionen af svinekød ikke kan følge med den stigende efterspørgsel. For 2019 forventes blot en stigning i svinekødsproduktionen i EU på 0,3 procent. 

Forholdet mellem større efterspørgsel og den mere moderate stigning i produktionen har selvsagt betydet solide prisstigninger på svinekød i EU. Tal fra Eurostat viser, at svinepriserne nu har samme niveau som i succesåret 2017, og det er en voldsom stigning i forhold til kriseåret 2018.

Det er, ikke overraskende, de mange udbrud af afrikansk svinepest i Kina, der bærer hovedårsagen for udviklingen. Ikke alene har det været meldt ud flere steder fra, at kineserne vil være mere afhængige af import fra blandt andet vesten af svinekød, men også andre typer af kød som for eksempel kyllinger. 

Derfor er der også forventninger om fra EU-side, at  eksportører af fjerkræ ser 2019 ud til at blive et godt år. EU-Kommissionen forventer en stigning i eksporten ud af EU på tre procent, mens produktionen i de 28 EU-lande også forventes at stige med 2,5 procent. 

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

Tidlig etablering af vintersæd øger behovet for ukrudtsbeskyttelse

Ved senere ukrudtsbekæmpelse skal dosisen hæves for at opnå en tilsvarende effekt, påpeger Patriotisk Selskab. Der må aldrig behandles med prosulfocarb på tør sort jord inden fremspiringen.

ØL: - Vi skal levere på samfundets behov

Vandselskaberne er ligesom den brede befolkning ikke i tvivl om, at de vil have rent vand, og det vil blandt andet sige: Vand fri for alle rester fra landbrugets forbrug af syntetiske pesticider. Det samme gælder i vores mad. Vores kampagne er i det lys et debatindlæg, som kobler borgernes ønske om rent drikkevand med, at de aktivt kan vælge økologi.

Omlægning med succes

Det økologiske marked er i vækst. Vurderingen i branchen er derfor, at der også fremover vil være behov for flere økologiske producenter.

Prisen på omlægningskornet kommer op igen

Økologi er stadig populært og holder prisen. Prisfaldet på korn under omlægning til økologi er et bump på vejen. Det vurderer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Jerseyavlere: - Hvad så når markedet er mættet?

Inden længe er det slut med at aflive jerseytyrekalve, og som det ser ud nu, vil man i stedet kunne lave flere kvier til eksport. Men hvad så når eksportmarkedet er mættet, spurgte flere jerseyavlere ved gårsdagens årsmøde i Dansk Jersey i Esbjerg.

Styrelse lægger sig fladt ned og beklager efterafgrødebrev

Et brev fra Landbrugsstyrelsen, som blev sendt ud torsdag aften til landmænd med efterafgrøder, betød ekstra travlhed på planteavlskontorerne fredag morgen. Brevet gjorde landmænd i tvivl om, hvorvidt de havde indberettet deres efterafgrøder til styrelsen korrekt.
Side 1 af 1632 (32627 artikler)Prev1234567163016311632Next