Fjerkrækødeksporten på vej mod ny rekord

Eksporten af kød fra fjerkræ er steget med 7,5 procent i løbet af årets første ni måneder, og der er udsigt til yderligere fremgang for eksporten i de kommende år.

Eksporten af fjerkrækød steg med 166,7 millioner kroner i de første ni måneder af 2019. Det viser en økonomisk analyse, der er foretaget af Landbrug & Fødevarer.

Stigningen svarer til 166,7 millioner kroner, og den er blandt andet drevet af en øget eksport til Øst- og Sydøstasien. 

Her er eksporten steget med 60 procent, eller en stignnig på 58 millioner kroner. Det er blandt andet de mange udbrud af afrikansk svinepest, der har øget efterspørgslen på fjerkræ, og dermed prisen.

Yderligere fremgang venter

Samtidig er der tegn i sol, måne og stjerner på, at fremgangen vil fortsætte i de kommende år. Det forventes nemlig, at forbruget af fjerkrækød i EU-landene vil stige med godt fem pricent frem mod 2030, ifølge den seneste prognose fra EU-Kommissionen. 

- Under antagelse af at den danske eksport af fjerkræ følger denne udvikling, så forventes eksportmængden af fjerkræ at stige med 5,7 pct. frem mod 2030. Udviklingen forventes at blive drevet af både eksport til øvrige EU-lande og øget eksport ud af EU, skriver L&F i deres analyse. 

Selvom eksportmængderne af fjerkræ forventes at stige med 5,7 procent, forventes den samlede eksportværdi af fjerkræ at stige med 9,2 procent frem mod 2030. Udviklingen skyldes at prisen på fjerkræ forventes at falde med 1,1 procent i EU. Prisen på fjerkræ ud af EU forventes at stige med 16,2 procent, forventer EU-kommissionen. Det vil trækker eksportværdien betydeligt op på fjerkrækød der sendes ud af EU.

 

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også