Takket være de nuværende strømpriser, er der i landbruget voksende interesse i investeringer i batterier, der kan være med til at udjævne strømpriserne hen over døgnet og lagre overskudsstrøm fra et evt. solcelleanlæg.

Men inden du falder i svime over fordelene ved batteriet og takker ja til sælgernes gode tilbud, skal du være opmærksom på, at der er en række formelle ting, der skal være styr på, lyder det fra Peter Mark Nielsen, energirådgiver i Velas.

- Hvis ikke du har tilladelser og formelle krav på plads, inden du investerer i batteri, kan du risikere at stå i en situation, hvor kommunen ikke kan godkende batteriet, eller hvor forsikringen ikke dækker ved en skade, fortæller han.

Få styr på forsikringen

Batterier er i udgangspunktet ikke specielt brandfarlige, men går der først ild i et batteri, er branden meget svær at slukke igen. Risikoen for, at der opstår skader på bygninger eller andre nærliggende ting, er derfor stor.

Derfor stiller forsikringsselskaberne ifølge Peter Mark Nielsen ofte krav om, at et batteri skal stå udenfor, hvis de er over en vis størrelse.

- Kravene varierer fra forsikringsselskab til forsikringsselskab. Nogle accepterer, at batterier på op til 100 kWh må stå indenfor, mens andre sætter grænsen ved 50 kWh. Når batterier er over forsikringsselskabets respektive grænse, skal de stå uden for og som hovedregel være placeret minimum 10 m fra bygninger, siger han.

Selvom det kan lyde som en lille ting, er det meget vigtigt, at du tager snakken med dit forsikringsselskab, inden du opstiller et batteri.

- Har du et batteri, som er større, end hvad forsikringsselskabet har godkendt, stående indenfor, og du er så uheldig at få en brand, kan du risikere, at forsikringsselskabet ikke dækker skaden. Selvom det er en udmærket forretning at investere i et batteri til din bedrift, er det ikke så god en forretning, at det kan betale for en brandskade med evt. medfølgende driftstab, siger Peter Mark Nielsen.

Dialog

Hvis et batteri skal stå uden for en bygning, er det typisk sådan, at kommunen også skal give en tilladelse til projektet.

Hvor meget den enkelte kommune vil gøre ud af det, kan svinge fra sag til sag og fra kommune til kommune.

- Inden du køber batteriet, skal du derfor forbi din lokale kommune for at få svar på, hvad de stiller af krav i dit konkrete tilfælde, siger Peter Mark Nielsen.

I de tilfælde, hvor du opfører et batteri i en størrelse, der ifølge forsikringsselskabet gerne må stå inde i en bygning, skal du stadig have en dialog med din kommune.

- De kan have en mening om den risiko, der måtte være for syreudslip fra batteriet, siger Peter Mark Nielsen.

Forskellige krav

Foruden dialog med forsikringsselskab og kommune er det også vigtigt, at du oplyser netselskabet om dine planer.

Hvis batteriet udelukkende er købt for, at du kan købe strømmen, når den er billig, og bruge den i de dyre timer, så skal det kun anmeldes til netselskabet.

- Men hvis du vil sælge strøm fra batteriet til elnettet, kan det godt kræve mere dialog med netselskabet. Ligesom ved kommunen og forsikringsselskabet er det forskelligt fra sag til sag, hvor meget netselskabet forlanger af dig, siger Peter Mark Nielsen.

Hvis du går i tanker om at købe et batteri til din bedrift for at sænke den samlede strømregning, gør du altså klogt i på forhånd at snakke med dit forsikringsselskab, kommunen og netselskabet.

- Så undgår du ubehagelige efterretningerne for at lovliggøre batteriet, siger Peter Mark Nielsen.

Hvis man er i tvivl om noget, anbefaler Peter Mark Nielsen, at man tager fat i en uvildig rådgiver.

- Så er man sikker på, at man får svar på de spørgsmål, man måtte have, siger han

Energi