Minister på besøg hos Emmelev: Biodiesel bidrager til forsyningssikkerhed

Transportminister Trine Bramsen (S) understregede, at Danmark har brug for mere egenproduktion af energi i en alvorlig krisetid, da hun forleden besøgte Emmelev A/S i Otterup på Nordfyn.

Den nordfynske virksomhed Emmelev producerer biodiesel til den tunge trafik på raps fra danske marker. Det er brug for mere dansk produktion, lød budskabet fra den besøgende minister.

Danske energiproduktion og forsyningssikkerhed var på dagsordenen, da transportminister Trine Bramsen i denne uge besøgte den nordfynske virksomhed Emmelev A/S, som producerer dansk biodiesel på grundlag af raps fra danske marker.

Emmelev er med Ukraine-krigen blevet en væsentlig del af den danske udvikling mod at gøre sig uafhængig af energi, og et af ministerens spørgsmål til virksomhedens medejer Morten Simonsen var da også: Hvor meget mere kan I producere?

Trine Bramsen gav udtryk for, at produktionen af biodiesel på Emmelev skal ses i lyset af den store indsats, der gøres i Europa for at sikre forsyningssikkerheden inden for energi.

Enig med minister

Hun understregede, at Emmelev ikke blot producerer energi-produkter til transportsektoren, men at en stor del af resultatet af processen er proteinrige foderkager til malkekøer, som erstatter soja importeret fra Sydamerika og USA. I den forbindelse var der fokus på, at biodiesel på raps er klimavenligt og samlet set fortrænger 78 procent af den CO2-udledning, som almindelig fossil diesel står for.

Det er også baggrunden for, at Morten Simonsen under mødet med ministeren gav udtryk for, at biodiesel kan være en del af løsningen i Danmark både når det gælder forsyningssikkerhed, og når det gælder klimaet. Han var enig med ministeren om, at der vil gå en del år, før den tunge trafik kan bruge udelukkende el som energikilde.

Trine Bramsen oplyste på mødet om, at der vil blive afsat en pulje på 50 millioner kroner til forsøg, der fremmer den grønne omstilling inden for tung transport. Dette kunne for eksempel være inden for infrastrukturen.

Læs også