Energinet gør klar til gigantisk graveprojekt

Energinet forstærker elnettet i Midt- og Vestjylland med nye nedgravede 150 kV-kabler. Samtidig fjerner man en lang række luftledninger på en strækning på 135 kilometer i området mellem Esbjerg og Holstebro.

Energinet går nu i gang med at forstærke højspændingsnettet i Midt- og Vestjylland med nye nedgravede 150 kV-kabler. Arbejdet foregår i otte etaper med skiftevis kabellægning og fjernelse af luftledninger frem mod 2028. Det oplyser Energinet i en pressemeddelelse.

Første etape er planlagt mellem to højspændingsstationer tæt på Esbjerg og Næsbjerg, nord for Varde, og de første lodsejere bliver nu kontaktet i det område, hvor kablerne sandsynligvis skal placeres.

Borgerne inddrages undervejs

I løbet af processen vil Energinet komme i kontakt med flere borgere i området. Det fortæller projektleder i Energinet, Rune Bruun Mosbacher.

- Vi glæder os til at komme i gang med projektet. Det er en vigtig del af den grønne omstilling. Hele projektet kommer til at tage flere år, og undervejs vil vi inddrage borgerne for at finde de bedste løsninger, så vi kan tage mest muligt hensyn til både de lodsejere, der skal lægge jord til, og de omgivelser, vi skal igennem, siger Rune Bruun Mosbacher.

Selve udførelsen af projektet kommer ikke til at gå stille af, beretter han.

- Vi ved, at vi kommer til at støje og forstyrre enkelte borgere i en periode – og nogle vil vi komme ud til af flere omgange, da vi har flere projekter i gang i samme område, siger han og fortsætter:

- Samtidig vil nogle af højspændingsstationerne blive større i enkelte områder, og man vil kunne opleve lidt flere gener i den forbindelse. Men vi glæder os samtidig over, at vi får mulighed for at forskønne en del af området ved at fjerne en lang strækning af luftledninger, pointerer Rune Bruun Mosbacher.

Linjeføringen er ikke faldet på plads endnu, oplyser Energinet. Det statslige energiselskab skal i forbindelse med planlægningen udarbejde et forslag til placering af det nye kabelanlæg og skal besigtige udvalgte lokationer indenfor projektområdet.

Fjerner luftledninger

I forbindelse med beslutningen om at bygge 400 kV forbindelser fra Idomlund ved Holstebro til den dansk-tyske grænse, besluttede Folketinget, at 150 kV-luftledninger og master i de to berørte områder i Midt- og Vestjylland skulle tages ned og erstattes med kabler i jorden.

For at kunne sikre elforsyningen, er det nødvendigt at lægge nye kabler i jorden, inden de nuværende luftledninger fjernes. Energinet vil i samme omgang forstærke 150 kV-nettet, så det er fremtidssikret. Højspændingsnettet i Midt og Vestjylland skal nemlig fremover tage mod meget mere elproduktion.

I takt med at flere og flere solcelleanlæg og vindmølleparker etableres, bliver det nødvendigt at forstærke elnettet mange steder i landet. Ofte vil strømmen blive produceret på steder, hvor der ikke er lokalt forbrug til at opsluge de store mængder grøn strøm. Derfor skal strømmen kunne transporteres meget længere væk.

Energinet skulle have startet med forskønnelsesprojektet allerede i 2024, men på grund af den stigende produktion af grøn energi i området, er det besluttet, at Energinet skal prioritere netforstærkningen, og først derefter gå i gang med nedtagning af luftledninger. Energinet forventer at starte nedtagningen af luftledninger i maj 2026.   

Den første del af kabellægningen ved Endrup Station forventes at foregå mellem marts og august 2024. Senere på året vil Energinet invitere til informationsmøder, hvor borgerne kan høre mere om projektet.

Læs også