Nyt udbrud af fugleinfluenza på Sjælland

Det er højsæson for smitte med fugleinfluenza. Det har senest ramt en hobbybesætning ved Sorø.

En hobbybesætning med 18 høns i Søbjerg Huse øst for Sorø blev for nylig konstateret smittet med fugleinfluenza. Det viste prøver, som Statens Seruminstitut analyserede, efter flere fugle blev fundet døde på ejendommen.

Besætningen blev herefter aflivet. Udbruddet ved Søbjerg Huse er det fjerde øst for Storebælt siden nytår, og det femte i alt i Danmark.

- Som følge af et højt smittetryk blandt de vilde fugle har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde dyrene inde eller overdækket siden november sidste år. De mange udbrud viser, hvor vigtigt det er, at hønse- og fugleejere holder deres dyr under tag, og skifter til rent fodtøj og overtøj, når de går ind til fuglene, siger kontorchef Jakob Munkhøj, Fødevarestyrelsen.

Kravet om overdækket fuglehold gælder indhegninger over 40 kvadratmeter. Mindre hønsegårde er undtaget fra kravet om overdækning.

Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at alle fugle bliver holdt i en indhegning, som er overdækket med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme i nærheden af foder og drikkevand.

Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere god hygiejne og skifte af fodtøj inden besøg i hønsegården.

Restriktionszoner

Som følge af smitteudbruddet ved Søbjerg Huse har Fødevarestyrelsen oprettet en tre-kilometers beskyttelseszone og en ti-kilometers overvågningszone rundt om den smittede besætning nær Sorø.

I overvågningszonen er det blandt andet forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. I begge zoner skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

Fødevarestyrelsen forventer tidligst at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning og desinfektion af hønsegården er afsluttet.

Læs også