Fødevarestyrelsen advarer mod fugleinfluenza

Fugleinfluenza breder sig lige nu blandt fuglevildt i naturen. Så pas på, du ikke spreder fugleinfluenza til dine høns eller andet fjerkræ, advarer Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen har fundet fugleinfluenza blandt vilde fasaner ved både Herlufmagle og Ruds Vedby på Sjælland. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Dermed er der risiko for, at jægere og andre, der har deres gang i naturen, slæber den alvorlige virus med hjem til enten deres egne eller andres fjerkræ.

Hvis danske erhvervsbesætninger rammes skal dyr i tusindvis aflives af myndighederne. Til skade for både dyrevelfærd og samfundsøkonomien. Sygdommen er kun sjældent set hos mennesker.

Klar opfordring fra Fødevarestyrelsen

Netop på den del af Sjælland ligger flere store kalkunfarme. Her måtte Fødevarestyrelsen sammen med Beredskabsstyrelsen en af de første dage i januar 2022 rykke ud og aflive 60.000 kalkuner. Dyr i smittede besætninger aflives både for at forhindre smittespredning og for at undgå unødig lidelse. Samtidig lukker dansk eksport til lande uden for EU, når først Danmark erklærer fugleinfluenzaudbrud.

Opfordringen fra veterinær udviklingschef i Fødevarestyrelsen, Sten Mortensen er da også helt klar:

- Alle, der har kontakt med både hobbyhøns og professionel fjerkræavl, skal tænke sig om, når de har været i naturen – enten på en gåtur, på jagt eller har håndteret fasaner til udsætning. Fordi der er stor risiko for, at de kan slæbe smitten med ind i hønsegården eller produktionshallen.

Sker det, kan udgifterne til myndighedernes aflivning af f.eks. høns, ænder og kalkuner, desinfektion af bygninger og tabet af eksportindtægter tælles i millioner af kroner.

Statens Serum Institut, der undersøger de døde fugle for Fødevarestyrelsen, kan se, at den virusstamme, der lige nu findes i de vilde fugle, bed sig fast hen over sommeren og ikke som vanligt forsvandt, samtidig med fugletrækkene ud af landet i foråret. Dermed er der god grund til at følge Fødevarestyrelsens råd til at undgå fugleinfluenza:

  • Hold dit fjerkræ under tag eller overdækning f.eks. net eller tråd
  • Skift fodtøj inden du går ind i hønsegården
  • Giv dit fjerkræ foder og vand under tag, så vilde fugle ikke kan komme til det.

Læs også