bannerPos

DLG investerer i grønt bioraffinaderi

- Vi skal nu i et stærkt projektteam i gang med at projektere anlægget, finde råvareleverandører og gå i forhandlinger med myndighederne om at få støtte til de områder, der skal udlægges til dyrkning, lyder det fra DLG. Foto: DLG
21-11-2019 14:32

Produktion af klimavenligt lokalt produceret protein bliver nu en del af DLG's forretningskoncept.

Erhvervsstøtteordningen Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) har givet tilsagn om et tilskud på 14 millioner kroner til at etablere et prototypeanlæg til grøn bioraffinering. Vicekoncerndirektør i DLG, Vagn Hundebøll, siger:
 
- Vi er meget stolte og glade for tilsagnet fra GUDP. Projektet til i alt cirka 35 millioner kroner er i høj grad med til at understøtte udviklingen af proteinproduktionen i Danmark - lokalt produceret og tæt på forbrugerne. Det bidrager samtidigt til at reducere klimaaftrykket og miljøbelastningen fra landbrugsproduktionen.
 
- En yderligere udvikling af proteinproduktionen skal ses i sammenhæng med en overordnet klima- og miljøpolitik, der vil prioritere og præmiere de positive bidrag. Jo mere protein vi kan producere herhjemme i fremtiden, jo mindre afhængige bliver vi af at importere proteinafgrøder fra andre lande til de danske landmænd.
 
"Fra grønt protein til køledisken" er det hidtil største projekt, GUDP har støttet gennem den særlige pulje til at fremme grøn bioraffinering og proteinproduktion. Projektet vil omfatte dyrkning af kløvergræs og lucerne på cirka 2.000 hektar, en central forarbejdningsenhed, der kan producere koncentreret protein, ensilage, græssaft og et restprodukt, der kan bruges til biogasproduktion. Planen er at producere i alt cirka 4.000 tons protein og 25.000 tons tørstof. 

Lokalt øko-protein i storskala

Der satses i første omgang på at skaffe økologiske afgrøder, der kan bidrage til yderligere at udvikle den økologiske produktion baseret på lokalt produceret protein.

- Afgrøder som kløvergræs og lucerne kræver ikke kvælstoftildeling. Det er samtidigt oplagt at anvende miljøfølsomme områder til at dyrke råvarerne - også områder, der er udlagt til indvending af drikkevand, siger Vagn Hundebøll, DLG og fortsætter:

- Vi skal nu i et stærkt projektteam i gang med at projektere anlægget, finde råvareleverandører og gå i forhandlinger med myndighederne om at få støtte til de områder, der skal udlægges til dyrkning. Vi skal i det hele taget se på, hvordan vi gør det til et bæredygtigt økonomisk projekt indenfor de nuværende regler, så vi i dansk landbrug i løbet af et par år kan producere lokalt protein i langt større skala end i dag.
 

SLF lander millionoverskud

En fokuseret indsats på kerneområdet landbrug og andre tiltag betyder, at SLF kan fejre 20-års jubilæum med et overskud på 3,4 millioner kroner i seneste regnskabsår.

Foder til problemfri fravænning og høj tilvækst

Jeppe Sørensen har siden bedriftens start i 2017 fodret smågrisene med Primefeed fra før og efter fravænning. Og selvom han har prøvet alternativer, er han altid vendt tilbage til foderkonceptet.

Kampen om de danske vandløb

Den augustdag i 2018 gjorde Åge Knudsen bare det, han og familien altid havde gjort, når jorden blev for våd. Det skulle have været hurtigt overstået, men involverer nu både politi, kommuner, naboer og advokater.

Faunastriber kan opretholde EU-hektarstøtte på lige fod med efterafgrøder

Landmændene kan så dyrevenlige blomster og planter og stadig få den såkaldt grønne støtte fra EU’s landbrugskasse.

Faunastriber breder sig som ukrudt

Sidste år fordoblede landmænd i Herning-Ikast Landboforening deres areal til at fremme biodiversiteten på dyrkede arealer.

Vi bliver taget alvorligt

Pløjefri dyrkning og Conservation Agriculture bliver stadig mere udbredt af mange gode grunde, og som virkemidler kan de en masse, som i de kommende år vil fylde meget mere både fagligt og politisk, lød det på FRDK's generalforsamling 27. februar på Fyn.

Højt at flyve, dybt at falde

Jeg bliver nød til at vende aktiemarkedet igen, for anden gang i denne uge. Spredning af Coronavirus har sat gang i et historisk kursfald på de store aktie-index i denne uge og det er ikke slut endnu.

Kombinerer stordriftsfordele med lokal forankring

De seneste år har man jævnligt kunne læse, at TBS Maskinpower med base i Starup ved Grindsted har ekspanderet og udvidet deres salgsområder for henholdsvis Fendt og Valtra.
Side 1 af 1783 (35647 artikler)Prev1234567178117821783Next