Forskere afslører en vej til 83 procent mere fødevareproduktion

En undersøgelse foretaget af tyske forskere tyder på, at en radikal rumlig omlægning af global arealanvendelse kan fordoble fødevareproduktionen, øge kulstoflagringen med 3 procent og spare 8 procent af vandressourcer, skriver medie.

I en undersøgelse, som blev offentliggjort i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), har et hold tyske forskere fra Karlsruhe Institut für Technologie (KIT) og Geographisches Institut Heidelberg (HeiGIT) undersøgt, om det er muligt at ændre måden, vi bruger jordens overflade til fødevareproduktion, og potentielt fordoble vores madproduktion, spare på vand og øge lagringen af kulstof, på trods af de udfordringer, som klimaforandringerne bringer med sig. Det skriver fleischwirtschaft.de.

Forskere fra KIT og HeiGIT gik i gang med at bruge en dynamisk vegetationsmodel og en optimeringsalgoritme. De ville udforske alternative måder at bruge jorden på globalt plan og se, hvordan det ville påvirke os. De kiggede på muligheder både i den nære og fjerne fremtid under optimistiske og mere realistiske klimaforhold (fra henholdsvis år 2033-2042 og 2090-2099).

Forskernes konklusioner er, at man ved at ændre måden, vi bruger jorden på for at udnytte dens fulde potentiale, at vi potentielt kan øge vores fødevareproduktion med hele 83 procent. Samtidig ville vandforsyningen øges med 8 procent, og lagringen af kulstof ville stige med 3 procent. Disse forbedringer kunne endda være endnu større, hvis menneskeheden prioriterede et af disse mål frem for de andre.

Genplantning af skov giver mening

Hovedforfatteren, Dr. Anita Bayer, påpeger vigtigheden i forskningen.

- Det (forskningen) viser, at der faktisk er regioner, hvor visse måder at bruge jorden på vil være utroligt fordelagtige eller »optimale«. Resultaterne indikerer, at vi bør bevare eller genplante tropiske og boreale skove, da de spiller en afgørende rolle som kulstofdræn, i stedet for at bruge dem til at dyrke afgrøder eller til husdyrproduktion, siger hun.

Hun forklarede også, at landbrug primært bør finde sted på tempererede breddegrader, mens store tropiske og subtropiske savanner og græsarealer bør bruges til græsning og foderproduktion.

- Dette billede af optimale arealanvendelsesløsninger har vist sig at være meget robust i vores arbejde, tilføjede Bayer.

Læs også