KONFERENCE Melbiller, soldaterfluer og en række andre insekter. De kan meget let blive en del af både frokostbordet og foderbordet i fremtiden – og udvikling og forskning på området boomer i disse år – både herhjemme og i udlandet.

Lars-Henrik Lau Heckmann er sektorleder i Teknologisk Institut, var blandt indlægsholderne, der i sit indlæg havde fokus på insekter som forretningsområde i relation til fødevarer og dyrefoder.

Og han ridsede mange bevæggrunde op for Teknologisk Institut´s satsning på insekter – heruunder dyrevelfærd, klima, foderudnyttelse, lille vandforbrug, lille arealkrav og generelt mindre udledning af drivhusgasser.

Lars Henrik-Lau Heckmann er også med i den internationale brancheorganisation for insektproducenter kaldet IPIFF, og han ser mange andre lande gå insetvejen med forskning og produktion af insekter – præcist som i Danmark.

Insektfarme med produktion af mellen 30.000 og 50.000 tons insekter ses allerede. Og Lars-Henrik Lau Heckmann mener netop, at man skal op i den størrelsesorden, for at insektproduktion giver mening og rentabilitet.

I dag er syv arter af insekter godkendte til produktion – blandt de største er melbiller og sorte soldaterfluer.

Og insekterne kan være med til at omdanne de mellem 80 – 100 tons madaffald, der årligt er i EU til en værdifuld fødevarekilde. Madaffaldet udgør, ifølge Lars-Henrik Lau Heckmann en utrolig stor værdi – det skønnes at mad for flere hundrede milliarder danske kroner går tabt årligt – bare på EU-plan.