Patrioternes formand: - Tillid er nøgleordet

- Alt for ofte inddrages vi for sent eller inddrages slet ikke, når nye politiske planer skal rulles ud, påpegede Peter Cederfeld på Patriotisk Selskabs generalforsamling i Odense.

Peter Cederfeld de Simonsen meddelte ved generalforsamlingen onsdag aften, at han kun tager et år til som formand for Patriotisk Selskab. I baggrunden medlemmer af bestyrelsen. Foto: Erik Hansen

Med baggrund i den ulykkelige minksag, hvor familier måtte se deres livsværk forsvinde, er der skabt et stort tillidsbrud mellem landbruget og regeringen.

For formanden for Patriotisk Selskab, Peter Cederfeld de Simonsen, er tillid netop nøgleordet for dialogen og det gode samarbejde.

Derfor opfordrede han ved onsdag aftens generalforsamling i sin forening politikerne til at have tillid til landbrugserhvervet omkring den måde, det samlede erhverv kerer sig om naturen og miljøet, den grønne omstilling, og til at erhvervet investerer i løsninger, som er økonomisk, miljømæssige og socialt bæredygtige.

- Desværre oplever vi en manglende tillid til, at vi kan bidrage konstruktivt og visionært, når nye politiske planer skal rulles ud. I stedet bliver vi alt for ofte inddraget for sent eller inddrages slet ikke, måtte formanden konstatere i sin beretning ved mødet i Odense.

C02-afgifter

Han finder det afgørende, at det økonomiske tæppe ikke trækkes væk under landmændene, hvis den grønne omstilling skal lykkes.

- Vejen frem er ikke tårnhøje CO2-afgifter på dansk landbrug. Det fører kun til tab af arbejdspladser, tab af konkurrenceevne og tab af tillid og opbakning hos forbrugerne. Til gengæld kan vi komme langt, hvis samfundet over en bred kam udviser tillid til dansk landbrug og understøtter de tiltag, som er nødvendige for den grønne omstilling, sagde Peter Cederfeld.

I superligaen

I sin beretning fremhævede han i det hele taget den store innovationskraft i dansk landbrug. Samtidig pointerede selskabets formand, at det er erhvervets klare ønske, at regeringen vil præsentere en bred og langsigtet landbrugsaftale, så der kommer ro på fremtiden.

- Det er vores ønske, at der præsenteres en aftale, som bringer dansk landbrug endnu videre i den internationale superliga, og en aftale, som indtænker næste generation. De er både vores nye medarbejdere og vores kommende forbrugere.

Peter Cederfeld de Simonsen og understregede samtidig vigtigheden af, at alle bidrager til at tale erhvervet op.

- Vi skal blive ved med at fortælle de positive historier, så stoltheden over dansk landbrug ikke bare fastholdes, men også vokser. Vi skal blive ved med at være innovative og skabende.

Store bedrifter tilsidesættes

Også fra EU afventer de danske landmænd det videre forløb for den fælles fælleseuropæiske landbrugspolitik.

- Her er et afgørende, at der er balance mellem størrelsen på landbrugsbudgettet og de krav, der stilles til landmændene. Det er også afgørende, at de mindre bedrifter ikke favoriseres på bekostning af de større, hvilket kan risikere at ske med et forslag om at indføre obligatorisk støtteloft og øge betalingerne pr. hektar op til en vis størrelse.

Patriotisk Selskabs formand kalder det en urimelig tilsidesættelse af store jordbrug, at der her lægges op til at beskære eller helt fjerne støtten.

- Det er, som kan risikere at miste EU-midler alene på grund af størrelse og uden hensyn til miljøindsatser og klimaindsatser. Det er uacceptabelt og undergravende for konkurrencesituationen, understregede Peter Cederfeld, som ved generalforsamlingen blev genvalgt sammen med de øvrige bestyrelsesmedlemmer, som også var på valg.

Formanden meddelte imidlertid, at valget kun er for et år, og at han næste år trækker sig tilbage fra posten.

I den forgangne regnskabsår opnåede det over 200 år gamle selskab, der har tæt ved 1.200 medlemmer i hele landet, et resultat på godt 1,6 millioner kroner.

Læs også