Provokerende udmelding skabte debat

Sindene kom i kog på Danske Svineproducenters generalforsamling, hvor formanden forsøgte at provokere slagterierne til større imødekommenhed for stop for kastration.

Produktion af hangrise var en af de store emner, da Landsforeningen af Danske Svineproducenter holdt generalforsamling for nylig.

Formand Jeppe Bloch Nielsen pointerede flere gange, at han synes, det går for langsomt med slagteriernes accept af hangriseproduktion, og at især »et stort dansk slagteri« (Danish Crown, red.) hænger for meget i bremsen.

Blandt andet fortalte han i sin beretning om stor modstand i forhandlingerne om Vision 2050 for dansk svineproduktion, hvor han følte, at landsforeningen talte for døve øren om stop for kastration over for de to andre parter, Danske Svineslagterier og Landbrug & Fødevarer Gris.

Velfærd for grise og personale

- Det vakte som sædvanlig stor modstand fra slagterierne, uddybede han omkring forhandlingerne bag den nye vision og understregede:

- Danske Svineproducenter arbejder aktivt for at undgå kastration af vore hangrise. Dette vil ellers efter vores overbevisning være bedre dyrevelfærd samt betyde mere glade medarbejdere.

Formanden bemærkede dog, at slagterimodstanden kun varede, lige indtil Danish Crown angiveligt kunne se en bæredygtighedsfordel i det.

Overhalet af storebror

Jeppe Bloch Nielsen konstaterede det paradoksale i, at han havde haft flere frugtbare drøftelser med Ticans nye formand, Steen Sønnichsen, om, at der skete for lidt i Danmark omkring stop for kastration.

Steen Sønnichsen, der har flere års erfaring fra Tyskland, bekræftede under debatten, at han var overrasket over, at der skete så lidt i Danmark omkring stop for kastration.

Til trods for Ticans positive attitude over for produktion af hangrise formåede Danish Crown alligevel at »overhale Tican indenom«, som Jeppe Bloch Nielsen udtrykte det.

Under den ophedede debat udbrød Jeppe Bloch Nielsen, at det er glædeligt, at det trods alt går den rigtige vej med hangriseproduktionen, men »jeg tror bare, vi er ved at være derhenne, når vi snakker hangrise, at det er lige før, vi skal bede om et lovgrundlag«.

Tager afstand fra lovgivning

Det affødte en rekordhurtig protest fra Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Gris:

- Jeg vil anbefale, at man ikke beder om lovgivning. Det må simpelthen ikke ske, sagde han, mens den midtsjællandske svineproducent Peter Kjær Knudsen supplerede med at true med udmeldelse, hvis det kom på tale.

Herefter trak Jeppe Bloch Nielsen hurtigt sine ord til sig igen:

- Jeg siger ikke, vi skal bede om lovgivning, men nogle gange bliver vi nødt til at gøre noget for at provokere til, at der sker noget, forklarede han om sin fortalelse, men fastholdt, at det er vigtigt, at svineproducenterne er langt fremme i skoene, og at det blandt andet handler om »license to produce«.

- Jeg er taknemmelig for, at Danish Crown kommer med det (hangrise, red), at Tican kommer med det, og jeg håber også, at Danepork kommer med, understregede Jeppe Bloch Nielsen.

Læs også