Her malkes 913.000 kg mælk – hver dag

Gården tilhører det saudiske mejeriselskab Almarai. Og mejeriselskabet har yderligere seks gårde lige i nærheden, hver med tilsvarende store mælkeproduktioner fra tilsammen over 100.000 holstein køer.

Effektivt Landbrugs udsendte har netop besøgt Al Rabiah Dairy malkekvægfarmen syd for Riyadh i Saudi-Arabien. Den udgør sammen med seks tilsvarende kvægfarme én af verdens største mælkeproducenter. Fotos: Jørgen P. Jensen Mejeriselskabet, der ejer de seks kvægfarme med tilsammen over 100.000 malkekøer, hedder Almarai, og den enorme flåde af tankbiler kører i en næsten ubrudt strøm fra farmene til eget mejeri. Farmens næsten 700 ansatte malker alle køer fire gange i døgnet. Her ryger malkemaskinen af en færdigmalket ko. Køerne bliver ikke fodret under malkningen. Én af de i alt 86 staldbygninger på denne ene farm. Flere steder er der vandforstøver over dyrene, så temperaturen kan sænkes fra 50 grader celsius til under 30 grader. Dette lucernehø er bragt med skib og lastbil fra USA. Al foder skal hentes så langt væk som fra Argentina eller Australien. Den golde ørken bliver i enkelte områder afbrudt at cirkler af grønt, hvor der pumpes vand op fra undergrunden til et pivot-vandingsanlæg. Her dyrkes kun højværdi-planteprodukter  - ikke grovfoder til køer. Fotos: Jørgen P. Jensen Fra luften ses en masse pivot-vandingsanlæg, som små, grønne cirkler - alle med en pumpe der går 3-400 meter ned til grundvandet. De næste 75 køer er på vej ind i malkestalden. Der malkes næsten døgnet rundt. Denne farm alene har bygninger på et areal, der er tre kilometer bredt og seks kilometer langt.

Effektivt Landbrug besøgte for få dage siden én af verdens største mælkeproducenter, som ligger i et stort oase-område en times kørsel syd for Saudi-Arabiens hovedstad Riyadh.

Turen dertil går gennem ørken og atter ørken.

I sig selv et ret vanvittigt sted at lægge en produktion, der dagligt kræver masser af vand og tusinder af tons grovfoder, da flere andre store saudiske mejeriselskaber også har store gårde i samme område.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også