11.000 hollandske landmænd vil ikke slås – men samarbejde med regeringen

- Det er ikke kun regeringen og befolkningen, der ønsker forandringer. Vi kan også se ændringer i klima og miljø, som gør, at vi ikke bare kan forlange at forblive uændret, siger mælkeproducent Alex Datema, der er formand for organisationen BoerenNatur. Faktisk roser han den hollandske regering for at have afsat ikke mindre end 200 milliarder danske kroner til at hjælpe det hollandske landbrug til en omstilling.

Dagligt hentes friskslået græs ind til fodring i stalden - typisk for de fleste malkekvæggårde i Holland. De 110 malkekøer kan både vælge at gå inde eller gå ud på de åbne græsarealer op til gården. Det hollandske flag vendt omvendt er tegn på landbrugs-protest imod regeringen over hele Holland. Men på familien Datemas gård er der ingen protest-flag. Den unge partner, der startede som ansat på gården, suser travlt rundt på gården. Det forenkler maskinparken, når alle gårdens 70 hektar er med vedvarende græs til foder. Der er to malkerobotter til gårdens 110 malkekøer, som hver dag året rundt kan gå ude på græsfolde på gårdens 70 hektar. Køerne går typisk ind i stalden midt på dagen, når solen og varmen er højest. - Omkring kl. 14 driver vi alle ind i stalden, så vi er sikker på, at de kommer i malkerobotterne, fortæller Alex Datema. - Jeg bruger meget tid på min formandspost i BoerenNatur – rejser Holland rundt nok ugentligt tre til fire dage, hvor jeg er væk fra bedriften, smiler Alex Datema, da vi mødes til kaffe i familiens nybyggede og smukke hus i en mindre by lige ved en kanal og cirka tre kilometer fra hans gård.

Er alle hollandske landmænd nu på barrikaderne for at kæmpe mod regeringen og EU's miljøkrav igennem den skrappe landmands-protestorganisation Farmers Defence Force (FDF) – som beskrevet de sidste par uger her i Effektivt Landbrug? FDF er nemlig hurtigvoksende i medlemstal og har nu over 5.000 vrede landmænd.

Nej, der er faktisk større tilslutning til landmandsorganisationer, der ser vejen frem gennem samarbejde med den hollandske stat i udvikling af mere natur i Holland.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også