Indenfor de seneste par år har den danskejede svinefarm GD Pork i Vestaustralien fordoblet sin sobesætning og udbygget slagtesvinestaldene betydeligt.

- Vores nye staldanlæg er nu i fuld produktion med 2.600 søer, fortæller Torben Sørensen, som i over 10 år har været både medejer og daglig leder på farmen syd for Perth.

- Desuden har vi bygget nye staldanlæg på vores anden gård, hvor slagtesvinene er, så vi nu runder plads til at producerer 70.000 slagtesvin årligt.

Yderligere er der opført en ny fodermølle og et biogasanlæg på slagtesvineejendommen, så byggeaktiviteten har været stor de seneste år.

Priser på svinekød i kraftigt fald

GD Pork er imidlertid ikke den eneste svinefarm i Australien, der har udvidet sin svineproduktion.

- Faktisk er svineproduktionen her i Australien ekspanderet alt for voldsomt på grund af de høje priser, som toppede for et par år siden. Især på den australske østkyst var svinekødsprisen rigtig høj, hvilket gav farmerne derovre al for stor lyst til at udbygge deres produktion, fortæller Torben Sørensen.

Særligt indenfor de seneste seks måneder er svinekødspriserne raslet ned på det frie marked i Australien.

- Vi får nu ikke en højere pris, end man gør i Danmark. Og det er ikke godt nok hernede.

- Vi har så haft en langsigtet kontrakt, så vi er lidt isoleret fra prisfaldet. Men vi har dog måttet accepterer et prisfald indenfor kontrakten for at få det hele til at lykkedes med slagteriet, siger Torben Sørensen.

Han angiver prisen på det fri marked til to australske dollars, der med dagens kurs giver 9,25 kr. pr. kg svinekød. Yderligere afregnes grisens hoved ikke i Australien.

Fald i svineproduktion nødvendig

Årsagen til det store prisfald ligger meget i, at de australske svineproducenter næsten udelukkende forsyner det australske hjemmemarked plus lidt eksport til for eksempel Singapore.

- Faktisk har vi haft en ganske udmærket vækst i det australske svinekødsforbrug på omkring seks procent om året. Men indenfor de seneste 12 måneder er udbuddet af svinekød steget mere, og der skal ikke meget til at trykke prisen med det begrænsede marked.
Torben Sørensen forventer, at det vil tage nogen tid, inden svineproduktionen igen falder i Australien.

- De gode år indtil for et års tid siden har givet farmerne gode opsparinger, så de har noget at stå imod med. Lige nu er vi i den situation, at alle kigger på alle og satser på, at det er naboen, der skal lukke og ikke en selv.

Men som det typisk sker, så er forventningen, at det er familiebedrifter og småproducenter, der må stoppe og forlade erhvervet.

Foderpriserne stiger voldsomt i øst

- Et kraftigt skub til at stoppe får svineproducenterne også på østkysten, hvor foderpriserne stiger helt voldsomt på grund af en ekstrem tørke, fortæller Torben Sørensen.

- Her i Vestaustralien har vi derimod fået en masse regn, så vi forventer faktisk en udmærket høst – selv om det er for tidligt at afgøre endnu.

Han forventer derfor, at det bliver i det østlige Australien – Queensland og New South Wales – at svineproducenterne vil stoppe produktionen.

- Vi kan se, at soslagtningerne er begyndt at stige. Men om det er en betydende justering af svineproduktionen, er det lidt for tidligt at sige. Krisen skal nok trækkes lidt længere, inden det for alvor bremser produktionen, vurderer Torben Sørensen.

GD Pork

· Ejet af tre danske landmænd, herunder Torben Sørensen

· To farme med henholdsvis 2.600 søer og 70.000 slagtesvin årligt

· Ligger i Vestaustralien nær Pinjarra syd for Perth

· 30 ansatte – også til fodermøllen og biogasanlæg

· Fodermølle til eget foder – men har ekstra kapacitet til evt. fodersalg

· Biogas til strøm under opstart

· Er det kun tredje biogasanlæg i hele Australien