Landbrugseksporten til Japan kan tæt på fordobles de kommende år

For præcis et år siden startede den nye frihandelsaftale mellem Japan og EU. Med den aftale ser Landbrug & Fødevarer et særligt stort potentiale for kraftig at øge eksporten af grisekød, mejeriprodukter og ingredienser, da aftalen stort set fjerner al told de kommende 10-15 år.

Toshi og Yumi Kita hører til de absolut mest moderne landmænd i Japan. De har netop taget denne nye kvægstald til 120 køer i brug. – Den kostede omkring 12 millioner kroner at bygge. Og bagved bygger vi et biogasanlæg til 24 millioner kroner, fortæller Toshi Kita. Kobe-kødproducent Takeshi Yamada er daglig driftsleder på én af de største wagyu-kødkvægsfarme i Japan. 

Risplantning foregår hurtigt og let – det ligner en fornøjelse at være japansk risavler. Her er det landmand Hiroyuki Arai, der driver 25 hektar i alt og har en bruttoindtægt på 1,25 million kroner årligt.

Japansk landbrug har hidtil fået enorme statstilskud, hvilket har fastholdt en ineffektiv produktion på små og gammeldags brug.

Men en ny generation af moderne business-landbrug med en effektivitet på højde med dansk landbrug er kommet frem de seneste år.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også