Har fundet værdifuldt fællesskab på Ærø

Musiker Kristian UFO Humaidan har sammen med sin hustru og fire børn fundet nærvær og fællesskab på Ærø. Værdier der har givet dem modet til at ændre de ting, der ikke føles rigtige.

Allerede på færgen mærker man interessen og nærværet. Her købes billetten om bord og billetkonduktøren kommer smilende rundt blandt passagerne, sætter sig ned og småsnakker lidt, mens han udsteder billet.
Vel af færgen, har jeg - inden jeg når mit bestemmelsessted - hilst på de første mange bilister og hævet hånden til en hilsen uden, at vi kender hinanden. Jeg har nået at tænke tanken, at der da godt nok er mange, der tror de genkender en neutral sort bil, men efter de første fem venskabelige vink, går det op for mig, at det bare er sådan, det er her på Ærø. At vi hilser pænt, på dem vi møder.
Kristian Humaidan, i offentligheden kendt under kunstnernavnet UFO, undres ikke længe, da jeg beskriver forholdet for ham.
- Jamen, det er sådan, det er her på Ærø, siger han.
- Her er der plads og tid til, at vi ser hinanden. Her anerkender man, at vi er her. Anerkender og ser.
 

Lysten til landbrug

Der er stadig lidt vinter i luften, da jeg besøger Kristian Humaidan og hans familie – hustruen Maj My og børnene Storm (9 år), Live (6 år), Ilja (6 år) og Juno (2 år), der for tre år siden flyttede til Ærø.
Alligevel er Kristian i fuld gang med at rode i jorden i et forsøg på at udnytte de fem hektar på bedst mulig måde.
- Jeg håber meget at få gang i nogle grøntsagshaver, hvor jeg dyrker efter »no digging«-systemet.
- Det handler kort sagt om at dyrke jorden uden at pløje eller vende den, hvilket ellers er noget af det mest grundlæggende i vores nuværende jordbrug. Metoden bevarer alle de mikro-organismer i jorden, som hjælper med at distribuere forskellige næringstoffer til planterne. Man dyrker sine afgrøder direkte i et jorddække af eksempelvis kompost, og over årene skulle der opstå et meget frugtbart mikroklima i jorden, uden at man skal bruge al sin tid på at bekæmpe ukrudt. Potentielt er det en revolution indenfor dyrkning af etårige afgrøder, hvad enten det drejer sig om køkkenhaven derhjemme eller større foretagender.
- Men nu må vi se, hvordan første sæson udfolder sig. Jeg er stadig i fuld proces med at lære og meget af det, har jeg læst mig til på nettet. Jeg forsøger at drage nytte af andres erfaringer, men må samtidig gøre mig mine egne, og jeg er ikke sikker på, at det bliver i år, jeg kan høste udbyttet. Men nu er jeg er i gang, og det er en kæmpe tilfredsstillelse. Til august ved jeg helt sikkert lidt mere. 
Kristian Humaidan er meget inspireret af australieren Richard Perkins, der fra sin ejendom i Sverige deler ud af erfaringer med permakulturer.
- Jeg er meget fascineret af at dyrke jorden. Det trækker voldsomt i mig og jeg vil rigtigt gerne, hvis vi kan dyrke jorden, samtidig med, at vi opbygger den.
- Kan jeg få det til at lykkes, håber jeg at inspirere til, at vi bliver flere små produktionsenheder på landet.
- Jeg drømmer om, at der er et potentiale i det her, som jeg kan være med til at udbrede.
Kristian Humaidan henviser til, at landbrugene bliver større og færre.
- Vi vil så gerne have liv på landet. Hvorfor ikke gøre det med mere bæredygtig landbrugsdrift i langt mindre målestok, hvor hver familie dyrker det, de skal bruge og afsætter resten til butikker eller sælger ved vejen?
- Jeg ved godt, at det umiddelbart lyder lidt som et tilbageskridt. Men hvis det kan gøre, at vi som mennesker og moderne familier kan få mere ro på og ikke være så præget af forventningssamfundet samtidig med, at vi kan skåne jord, natur og miljø for unødig belastning, så synes jeg, det er en rar tanke, lyder det fra Kristian Humaidan, der med rette kaldes »rapper-landmand« af sin ældste søn.
- Jeg er virkelig blevet bidt af at dyrke jorden, men nyder stadig også at skrive musik og optræde rundt i landet.
 

Ønske om fællesskab og nærvær

Familien Humaidan flyttede til Ærø i 2015 efter at have boet i København i mange år.
- Vi flyttede fra København til Svendborg, da vi fik Storm vores ældste søn. På det tidspunkt levede jeg udelukkende af at være musiker, men med Storm kom også et ønske om noget andet.
- Jeg tror meget, at man trækker på erfaringer fra sin egen barndom, så både for Maj og jeg var det en positiv tanke, at lade vores søn og kommende børn vokse op på Sydfyn i et kvarter, vi tænkte var lige os.
- Desværre fik vi ikke det netværk blandt naboerne, som vi gerne ville.
- Jeg tror faktisk ikke, at vi selv var bevidste om, at vi rigtigt gerne ville noget mere fællesskab og nærvær. Det var ikke noget, vi bevidst havde dyrket, da vi boede i lejlighed i København. Men pludselig blev det altså vigtigt for os, og det behov, fik vi ikke tilfredsstillet i parcelhuskvarteret i Svendborg.
Tilfældet ville, at Ærø pludselig blev en mulighed for parret.
 

Bryllup på Ærø

- Vi var så småt begyndt at kigge efter et andet sted at bo i oplandet til Svendborg. Vi havde slet ikke Ærø i tankerne, førend vi bestemte os for, at vores bryllup skulle holdes på Ærø og oplevede, hvor gerne folk ville hjælpe og hvordan vi blev modtaget, selvom vi blot var ved at arrangere en fest.
- Fra at ville bo på Ærø en weekend sammen med vores bryllupsgæster blev det pludselig til et ønske om at flytte herover permanent.
Ønsket blev yderligere bekræftet, da Kris-
tians hustru Maj My på facebook skrev et opslag om, at de overvejede at flytte til Ærø.
- Vi blev simpelthen ringet op af borgmes-
teren, der blot ville sige, at han var glad for at vi overvejede at flytte til Ærø. Så fik vi en sludder om det og så viste det sig, at hans søn var Peder, gift med Kirsten, der i dag er nogle af vores bedste venner, og som kort forinden havde kontaktet os med et muligt hus, vi skulle over at se.
- Den nærhed og oprigtige interesse sammenholdt med den hjælpsomhed vi havde oplevet – både over for os – men også ærøboerne imellem, fik os til at tage beslutning om at følge vores mavefornemmelse og flytte.
Kristian Humaidan slår et slag for, at vi skal blive bedre til at mærke efter, hvad vi har lyst til og så følge den lyst.
- Vi skal øve os i at have modet til at ændre de ting, der ikke er godt eller ikke glæder os. Man skal mærke efter. Hvad har jeg lyst til. Lever jeg på en måde, som jeg synes er godt for mig og min familie?
- Livet bevæger sig hele tiden. Så det kan ændre sig. Handl på det, siger han.
 

Horisont og hjemmeundervisning

Kristian Humaidan har siden sit 21. år levet af at skrive musik. I dag bruger han også en stor del af sin tid på at hjælpe unge mennesker, der måske er kommet lidt skævt fra start.
- Vi har det, vi kalder Huset Humaidan, hvor vi siden 2014 har afholdt »Horisont«, et forløb for unge, som er kørt fast på forskellig vis. Vi bliver et positivt boost, der hjælper dem i gang igen. De finder ud af, at de kan mere, end de tror og de får udvidet deres horisont, så de kan se lidt længere ud i verden og få øje på alt det, som motiverer til at komme afsted. Det er til stor inspiration og endnu et af de projekter, der er blevet en realitet, fordi vi har handlet på vores drømme og mavefornemmelse, siger Kristian Humaidan.
Mavefornemmelsen har også været i brug i beslutningen om at tage de tre ældste børn ud af skolen og hjemmeundervise.
- Vi flyttede til Ærø også med den begrundelse, at vi ønskede et skoletilbud til vores børn, som vi kunne stå inde for. Her på Ærø har vi en fantastisk friskole, som gør et rigtigt fint stykke arbejde og hvor børnene ikke drukner i mængden og ræset.
- Alligevel har der hele tiden været en følelse af, at det ikke var det rigtige for vores børn og os som familien. Så nu har vi fulgt følelsen og hjemmeunderviser vores børn.
- Vi har fået børnene for at være sammen med dem. Vi vil gerne som forældre være deres primærvoksne. Vi synes simpelthen, at det er unaturligt, at det er andre, der skal have den rolle over for de børn, som vi har besluttet at sætte i verden, siger Kristian Humaidan.
- Nu er det os der beslutter, hvad vi synes er vigtigt for vores børn at lære. Vi kan tage nogle aktive valg og forhåbentlig få nogle sunde, hele børn ud af det.
- Der er så meget lærdom i livet. Og så meget værdi i en sund forbindelse til sin familie. Så vi er overbeviste om, at det er det rette valg for os.
- Dermed ikke sagt, at det er det, vi tænker, alle andre også skal gøre. Pointen er netop, at man mærker efter, hvad der er rigtigt for en selv og familien. Det kan være alle mulige konstellationer. Jeg vil bare rigtigt gerne have, at vi bliver bedre til at mærke efter og så gøre det, der føles rigtigt netop for dig.
 

Kartofler i kælderen

- For os har det været at stå en lille smule af forventningsræset. At forene os med lysten til selvforsyning og at nyde vores familie med små børn, mens de stadig er omkring os. Og alt det, har vi fået her på Ærø.
- Oplevelsen af, at man, når man sidder på færgen på vej hjem mod Ærø, kommer til et sted, hvor der er plads til at tænke og være sig selv. Hvor der er tid, overskud og lyst til at hjælpe hinanden. Til at tage hånd om hinanden. Det kan jeg rigtigt godt lide.
- Så kan det godt være, at det sommetider er en smule udfordrende, at sidste færge sejler klokken 22 fra Svendborg og overhovedet ikke harmonerer med, at jeg har været ude og spille koncerter. Eller at det ikke er muligt, lige at smutte hen på hjørnet og tage en portion sushi med hjem, fordi man ikke har nået aftensmaden.
Kristian Humaidan dvæler et øjeblik ved tanken.
- Men jeg vil ikke bytte. Det at sejle med færgen er en frihedsfølelse, jeg ikke vil give køb på. Og den manglende sushi opvejes af, at jeg bare kan gå ned i min egen kælder og hente kartofler og løg fra egen avl.
- Følelsen af »back to basic« og det at gøre tingene mere simple. Glæden ved at lægge kartofler og nogle måneder senere høste dem og nyde smagen. Det gør det så rigeligt for mig, siger Kristian UFO Humaidan og stikker mig hans seneste plade.
- Du kan også høre det på mine sange. Det har været bevidsthedsudvidende for mig at få børn og at flytte til Ærø. Sangene handler meget mere om noget essentielt. De beskriver mig og mine tanker. Beskriver det, der optager mig.
- Jeg er en glad mand med en skøn familie, der lige nu udlever en drøm og en mavefornemmelse, der føles helt rigtig, smiler Kristian Humaidan, inden han sender mig afsted mod færgen og fortsætter sit store projekt med grøntsagshaver, musik der skal produceres og familien der skal passes.
 
UFO
■ Kristian UFO Humaidan, (født januar 1981 i Svendborg).
■ UFO er en forkortelse for Ung Funky Opkommer, et alias Kristian fandt på som 11 årig. Han slog for alvor igennem i 2002, da han vandt MC’s Fight Night.
■ Har været en del af rapgruppen UFO Yepha, der udgav deres første plade i 2003. I 2011 udkom Kristian UFO Humaidan med sit første soloalbum efterfulgt af det seneste i 2016.
■ Gift med Maj My. Sammen har de fire børn.
■ Har boet på Ærø siden juni 2015.

 

Flyvende fri
Nu jeg endelig fri
– så fri til at være lige den jeg er fordi
I mit monarki – der findes ingen over
Så jeg giver mig lov at forblive
Så flyvende fri
– så fri til at være lige den jeg er fordi
I mit monarki –
Der findes ingen over
Så jeg tager mig lov at forblive
Så flyvende fri.
 
KRISTIAN »UFO« HUMAIDAN

 

Huset Humaidan
■ Huset Humaidan er Kristian og Maj Mys fælles projekt, hvor de siden 2014 har afholdt forløb for unge, som trænger til en positiv oplevelse.
■ På camps, der som udgangspunkt afholdes på Ærø, arbejdes med musik, skrivning, tegning, foto, parkour, madlavning eller andet kreativt, og de unge vender hjem med et produkt, som de har en stor andel i. Det kan være en sang og musikvideo, en række tegninger eller en færdig tekst.
■ Huset Humaidan er for alle unge, der har lyst til at opleve, hvordan det føles at være sammen med andre i trygge rammer med plads til den enkelte og som en del af et solidt fællesskab.

 

 Permakultur
■ Permakultur betyder vedvarende kultur. Begrebet stammer fra et planlægningssystem for jordbrug, hvor man arbejder med forudsætninger for en vedvarende dyrkning. Dvs. at monokulturelle systemer erstattes af polykulturel opbygning af produktion, bosætninger og forsyninger. Det hele sker på baggrund af naturlige mønstre.

 

Hjemmeundervisning

■ I Danmark har vi undervisningspligt – ikke skolepligt. Dette betyder, at forældre kan vælge at undervise deres barn hjemme. I folkeskolelovens § 33 stk. 2. kaldes dette hjemmeundervisning.
■ Forudsætningen for hjemmeundervisning er, at undervisningen står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.
■ Hvis forældre ønsker at iværksætte hjemmeundervisning, skal de afgive en skriftlig erklæring om dette til kommunalbestyrelsen.
■ Kommunalbestyrelsen fører tilsyn med hjemmeunderviste børns undervisning og har ret til at afholde en årlig prøve. I praksis er det ofte skoleinspektøren på distriktsskolen, der udpeger en lærer eller træffer aftale med en medarbejder fra Pædagogisk Psykologisk Rådgivning om dette.
■ Nogle kommuner stiller bøger til rådighed for hjemmeundervisningen, hvis forældrene ønsker dette.
          
Kilde: Skole og Forældre

 

 

Læs også