Stald Ramsdal har succes med Schleswiger Koldblod
Karin og Niels Jørgen Ramsdal, Tjele, avler den tyske race Schleswiger Koldblod. En race, som de krydsede deres jyske avlshopper med tilbage i 2004. Nu er jyderne helt væk og den tyske race imponerer med både bedre ben, gangarter og holdbarhed.

Karin og Niels Jørgen Ramsdal driver Stald Ramsdal i Kvorning ved Tjele. Et stutteri og træningssted med den tyske race Schleswiger Koldblod.
Det lå ikke lige til højrebenet, at Niels Jørgen Ramsdal skulle avle heste, for ingen i barndomshjemmet havde noget med heste at gøre. Alligevel blev konfirmationspengene talt op og konverteret til en hest.
Det startede med varmblodsheste, så belgiere og senere jyder, en race, som familien tabte deres hjerter til.
Karin og Niels Jørgen Ramsdal avlede jydske heste fra 1978 og til 2004. De havde gennem længere tid ønsket at forbedre holdbarheden og benene i deres avl, men uanset hvor de kiggede hen, fandt de ikke en Jydsk hingst, som kunne forbedre disse egenskaber.
Spekulationerne gik i gang, for skulle de til at være Frieser-avlere? En tanke familien hurtigt sprang fra igen, for de ville gerne bruge de jydske avlshopper de selv havde stående i stalden.
Krydsede ind med tysk race
Karin og Niels Jørgen rettede blikket mod Tyskland og racen Schleswiger Koldblod. Det var de ikke de eneste danskere, der gjorde på det tidspunkt, og derfor valgte man fra tysk side, at åbne stambogen op i to år, så føl med en jydsk mor og en schleswiger far kunne få en stambog gennem VSP.
I dag er stambogen lukket og kun »krydsningsheste« af særlig god type kan blive optaget.
Hjemme i stalden i Kvorning ved Tjele forlod de sidste jydske heste ejendommen for tre år siden. Og i stedet går der lige nu 35 styk af racen Schleswiger Koldblod.
Holdbarhed og bedre ben
Stald Ramsdal har med Schleswiger Koldblod fået en omkring 100 kilo lettere hest. En hest, hvor mug og sår på benene er fortid og en hest med bedre gangarter. De oplever en mere fodernøjsom hest og sidst men ikke mindst en holdbarhed lidt ud over det sædvanlige.
- Når jyderne havde gået seks timer foran en vogn i Randers by var de trætte og kunne ikke mere. Sådan er det ikke med dem her, de kan bare blive ved, fortæller Karin Ramsdal. Familien oplevede også at måtte pensionere jyderne, når de nåede en alder på 8-10 år, mens schleswigerne bliver både 15, 20 og 25 år gamle foran en vogn.
Karin og Niels Jørgen føler også, de har fået en finere og lettere hest foran deres vogne, som de synes ser bedre ud.
Alle er køreheste
For det er det hestene ved Stald Ramsdal primært bruges til, at gå foran en vogn.
Seks vallakker i alderen 6 til 15 år står altid klar til de professionelle opgaver. Som når de hver eneste dag, hen over sommeren, skiftes til at køre med turister i Randers by. Og igen ved juletid, når den hjemmebyggede julesporvogn skal trækkes gennem byens gader og sprede julestemning blandt de handlende, er de klar.
Og så er der alt det indimellem. Når de kommer foran en brudekarret eller kører med glade studenter. Eller på nostalgitur med beboerne fra et plejehjem, firmaudflugter og meget mere.
Ture hvor Niels Jørgen er kusk og altid kører med et to-spand.
Fløjhingst i Tyskland
Hjemme i Kvorning er det Niels Jørgen, som står for den daglige pasning og træning af hestene, mens Karin arbejder som sygeplejerske. Men når det gælder kåringer, ja så er det hende, der må i arbejdstøjet.
Stald Ramsdal får alle hopper kåret. Det sker samtidig med, at føllene mærkes. Tyske dommere kommer op til Karin og Niels Jørgen og avlere fra nær og fjern kommer for at få kåret deres hoppe.
Når det gælder hingstene, foregår kåringen i Neumünster i Tyskland. Og hvert år, siden Hr. og Fru Ramsdal begyndte at avle Schleswiger Koldblod, har de haft en hingst til kåring i Tyskland.
Alle hingste fra Stald Ramsdal er blevet kåret gennem årene undtagen en, som var for lille.
I år kom kronen på værket. Hingsten Bakkely Janus, som Karin og Niels Jørgen selv har avlet, blev fløjhingst i racens hjemland. Hingsten løb med bånd om halsen og Karin ved siden og solede sig i 3.000 klappende publikummers opmærksomhed.
- Jeg er sikker på, at han nød det ligeså meget som mig, siger Karin om hingsten, som er solgt til videre avl i Tyskland.
Gode afsætningsmuligheder
Grundlaget for avlen er parrets 10 avlshopper. I år er der kommet otte føl til verden, som alle på nær en, allerede er solgt.
For modsat så mange andre hesteavlere, har Karin og Niels Jørgen næsten mangel på heste til salg og har aldrig haft problemer med at komme af med deres heste.
Heller ikke i den situation de er i nu, hvor de 50 heste, som var på stedet for et halvt år siden er på vej til at blive til 25, har der været mangel på købere.
- Koldblodshestene er i medvind. Det er rart med en hest, som er ligedan, uanset om det er en måned siden, man har reddet på den, forklarer Karin.
- Især er der stor interesse for føl, supplerer Niels Jørgen.
Hestene han har solgt det seneste halve år, er blevet solgt som turistheste, arbejdsheste i skoven, trækkerheste, til avl og til folk, som efter endt dressur- eller springkarriere har fået børn, og nu ønsker en kørehest, for at kunne få familien med.
Køb og undervisning følges ad
Og køber man en hest ved Stald Ramsdal følger der undervisning med. Hestene er tilkørte og Niels Jørgen står for grundundervisning, så hest og den nye ejer får et godt udgangspunkt.
- Man skal kunne føle situationen og vide hvad man skal gøre, ellers er det en farlig sport, siger Niels Jørgen.
Han startede også foreningen Dansk Schleswiger Forbund og har siddet der som formand i 10 år. En forening med omkring 80 medlemmer, som blandt andet træner sammen hver torsdag hos Karin og Niels Jørgen. Foreningen har også siden sin start kæmpet for at få racen godkendt i Danmark, så de blandt andet vil kunne udstille på alle landets dyrskuer.
- I dag er det kun muligt at udstille og få bedømt sine dyr i Skive, Hjørring og Aabenraa, siger Niels Jørgen, som også har været inviteret som gæsteudstiller på Landbrugsmessen Gl. Estrup og Landsskuet, dog uden at kunne stille til bedømmelse.
Fra kørsel til ridehus og opstaldning
Heste har været en del af parrets liv i mange år, men i fremtiden bliver det lidt på en anden måde.
Hesteantallet ved Stald Ramsdal er nemlig blevet reduceret fordi parret ønsket at omlægge Niels Jørgens indtægt fra kørsel til ridehus og opstaldning.
Derfor er de i fuld gang med at etablerer et ridehus. Og så er der mulighed for at opstalde 10 heste, hvoraf de seks første bokse allerede er besat.
De største oplevelser
Hvis Karin og Niels Jørgen skal tænke hele deres hestekarriere igennem er de hver især ikke i tvivl om, hvilke oplevelser der står stærkest i erindringerne.
For Karin var det at løbe med sin fløjhingst Janus til publikums store applaus tidligere på året.
Og selvom oplevelser som, dengang Niels Jørgen var statist foran et slot med to heste foran, mens en model blev fotograferet i vognen med de smukkeste brudekjoler, er store, kan det ikke sammenlignes med de to største oplevelser. Heller ikke dengang han og hestene medvirkede i et tv-program med brødrene Madsen slår de to gange han har kørt sine døtre til kirke til deres bryllup, begge gange med et 4-spand foran.
- Det var stort, rigtig stort. Men vores søn snød mig og tog på rådhuset, smiler Niels Jørgen.