Mobile dyrlæger med rullende hospitaler

Hørsholm Hestepraksis har haft stor succes med en specialindrettet varebil og har nu investeret i endnu en akut-ambulance.

Dyrlægerne i Hørsholm Hestepraksis kan med de to nye specialvogne køre helt op til patienterne, uanset om de står på græs eller befinder sig i stalden.
I disse dage er det præcis et år siden, at de ni dyrlæger i Hørsholm Hestepraksis fik den første specialindrettede klassiske varebil, der fungerer som rullende hospital med alt fra scanningsudstyr til medicin.
Det betyder, at dyrlægerne kan foretage det meste, herunder også røntgenfotografering og mindre operationer, ude hos kunderne og nok så vigtigt i dyrenes vante miljø.
Og det er der en ganske særlig grund til fortæller dyrlæge Sarah Krasnik.
- Vi er specialiserede i heste, og her er det en kæmpe fordel både for dyrene og kunderne, at vi så vidt muligt kan foretage undersøgelser, prøver, mindre operationer med mere i dyrenes vante miljø, forklarer hun og tilføjer:
- Det er tidskrævende, besværligt og kan være dyrt at transportere en hest, især hvis den er syg, så det giver rigtig god mening, at vi som dyrlæger er så mobile som muligt.
 

Forberedt på alt hjemmefra

Hørsholm Hestepraksis har fået indrettet varebilen, som i daglig tale kaldes akut-ambulancen, med det fleksible og crashtestede indretningssystem Globelyst fra Sortimo. Materialerne er en kombination af højstyrkestål, aluminium og robuste kunststofmaterialer.
Skuffe- og hyldesystemet sørger for, at alt har sin rette plads og derudover er tilstrækkeligt sikret under kørslen. Samtidig er der skabt plads til sikker opbevaring af alt fra røntgen- og scanningsudstyr til medicin og tandrensningsudstyr.
- Varebilen fungerer så vi er forberedte på stort set alt, når vi ankommer ude hos kunden. Vi jo ikke altid være sikre på, hvad vi kommer ud til, oplyser Sarah Krasnik og pointerer, at tiden ofte er en afgørende faktor for dyrlægerne.
- Derfor er det vigtigt, at bilen fungerer effektivt som rullende hospital, uden at vi skal bruge unødig tid på at lede efter tingene eller forgæves forsøge at finde plads til dem i varerummet, forklarer hun.
 

Sparer vigtige minutter

Derudover har varebilen – en Ford Transit Custom – den fordel, at den nemmere forcerer kuperet terræn, grusstier og marker end de personbiler, som de fleste dyrlæger stadig kører rundt i.
- Derfor kan vi køre helt op til patienterne uanset om de står på græs eller befinder sig i stalden, og det kan spare vigtige minutter i akutte situationer, understreger Sarah Krasnik, der blandt andet har haft bilen med ude i en sag, hvor en hest sad fast i en mose.
For Sarah Krasnik og hendes kollegaer har det første år med det rullende dyrehospital været en så stor succeshistorie, at Hørsholm Hestepraksis har investeret i yderligere en akut-ambulance, som rykker ud til mange forskellige opgaver.
- Vi har haft alt fra brækkede ben til åbne kraniebrud, og selvfølgelig også mange mindre skader. For den enkelte hesteejer er det dog altid slemt, når der sker noget, slutter den nordsjællandske dyrlæge.

Læs også