bannerPos

Nu falder priserne på økologisk korn

- Det vil være fornuftigt fremad at satse på vårbyg og hvede, hvis man vil have en økologisk kornart med prisbund under, siger konsulent Troels Mølvang fra Vestjyllands Andel

AF: JØRGEN P. JENSEN

FAGJOURNALIST
02-08-2019 06:00
Kombinationen af høje udbytter og en forøgelse i åraf arealerne med økologisk korn på +50 procent presser i disse dage prisen nedad – også på økologisk maltbyg, lyder det fra Vestjyllands Andel.

Konsulent Troels Melvang fra Vestjyllands Andel ser i år store forskelle i udbytterne i økologisk korn mellem de jyske områder.

- Der er lave udbytter i de områder, der har fået mindst regn, men til gengæld ret imponerende udbytter i de regnrige områder.

Høje udbytter og en forøgelse af arealerne med økologisk korn på +50 procent har indenfor de seneste dage ikke kunnet undgå at påvirke kornprisen på det økologiske marked.

 

Maltbyg presset

- Vi oplever lige nu hastigt vigende priser, uden at vi på nogen måde går forrest i dette, oplyser Troels Melvang.

Det gælder også for maltbyg-markedet.

- Generelt er det overraskende svært at få en maltbyg-pris frem på nuværende tidspunkt. Opkøberne viser ingen interesse. Dog er der stadig interesse for den økologiske maltbyg.

- Men jeg vil hellere lukke en handel i dag end i morgen, som udsigten tegner sig med de høje udbytter og store arealer, fastslår Troels Melvang.

 

Prispres på rug og havre

Da der er mange nye avlere af økologisk korn i år, kan der forventes forholdsvis meget økologisk rug og havre.

- Det er ofte disse rimeligt sikre kornarter, som man starter med at dyrke som økolog. Og de vil så blive mest pressede på prismarkedet i år med høje udbytter. På trods af pænt forbrug i foderblandinger, siger Troels Melvang.

Høsten af økologisk havre er endnu ikke startet.

Økologisk vårbyg og hvede er lidt sværere afgrøder, der er mere åbne og lavere og mindre konkurrencedygtige overfor ukrudtet.

- Det vil derfor være fornuftigt fremad at satse på vårbyg og hvede, hvis man vil have en økologisk kornart med prisbund under, slutter Troels Mølvang.