Rasmus Bay Simonsen, 25 år og specialestuderende på agronomuddannelsen på Københavns Universitet, forpagtede sidste år St. Ladegård ved Sorø på Sjælland. Han er i gang med at finde sig til rette i stillingen og lære alle markstykkerne ordentligt at kende.

- Forpagtningen startede i september 2019, så det er faktisk først i dag, jeg sådan for alvor er ude i denne her mark, hvor vi høster i dag, fortæller han.

Han har overtaget driften komplet med de fleste maskiner og ikke mindst med to faste ansatte, der er en uvurderlig støtte i det daglige: Traktorfører Søren Jørgensen på 25, der for første gang er fast pilot på mejetærskeren i år, og driftsleder Mogens Mortensen, der har været ansat på St. Ladegård i 26 år.

- Mogens er rygraden på stedet, kender hver en krog på ejendommen, og er den, vi andre støtter os lidt til i hverdagen, fortæller Rasmus Bay Simonsen.

Udover de to fastansatte hjælper Mads Husballe til i høstperioden. Han er førsteårsstuderende på agronomuddannelsen.

Helt fantastisk høst 

 Hele holdet er enige om, at høsten har været helt fantastisk i år.

- Vi har haft Zyatt-brødhvede, som har givet rigtig flot udbytte – plus 10,5 tons pr. hektar, og Informer, som vi høster på i dag (onsdag, red.), kommer til at give på den gode side af 9 tons, fortæller Rasmus Bay Simonsen.

Han forklarer, at høsten startede i frøgræs, som cirka 15 procent af planteavlen på St. Ladegård består af. På ejendommen dyrkes derudover også maltbyg, raps og hvede til fremavl.

- Når vi er færdige med at høste, hvilket vi regner med bliver i morgen, skal vi i gang med at så omkring 150 hektar efterafgrøder og raps. Det er en lettelse, at vi har kunnet klare høsten så nemt i år, så vi kan komme i gang med det andet i tide. Vi har været så heldige med vejret og modningen, at vi stort set har kunnet starte i den ene ende og så bare køre på uden afbrydelser. Vi har også været ude at nedfælde gylle og slam til rapsen.

Ifølge Rasmus Bay Simonsen samles der også halm på to tredjedele af arealerne. Det går til varmeværk og lidt til eget fyr.

Fast på den nye mejetærsker

Dagens pilot på mejetærskeren, 25-årige Søren Jørgensen, har været ansat på stedet et par år. Han er i år for første gang fast mand på mejetærskeren, en helt ny 35 fods Claas 8700 Lexion, der er tilkøbt i år, og han nyder høstdagene i fulde drag.

- Vi har jo fået lidt mere jord at passe, fordi Rasmus havde en ejendom i forvejen, så vi er oppe på omkring 650 hektar i alt. Så det blev besluttet at investere i ny mejetærsker, fortæller han.

Han ligner en mand, der bestemt ikke har noget imod at køre splinterny mejetærsker i flotte omgivelser.

- Ja, det er et flot sted at arbejde, og så ovenikøbet med udsigt over vandet lige på denne her mark. Vi sad da også herude og nød udsigten, da vi spiste frokost i går, fortæller han.

Åben for nye ideer

For driftsleder Mogens Mortensen, der har været ansat på St. Ladegård i næsten en menneskealder, er det dejligt at være med til at støtte op om et nyt, ungt team.

- Jeg gør mig umage med at lade være med at være sådan en, der insisterer på, at vi skal gøre tingene, som vi altid har gjort. Sådan skal det ikke være. Der er det sjovt med en driftig ung fyr som Rasmus, der kommer med en masse gode ideer, og lige vender bøtten en gang, siger han.

Han forklarer, at det ikke er fordi, de ikke kan have forskellige holdninger en gang imellem.

- Men så snakker vi stille og roligt om tingene, og jeg skal i hvert fald kunne argumentere for, hvorfor det i nogle tilfælde er bedst at gøre tingene på en bestemt måde. Der har jeg i princippet også en vigtig funktion, med ind imellem lige at være den, der hiver lidt i håndbremsen, så Rasmus for eksempel ikke får smidt alt for mange bolde i luften på en gang. Det er et rigtig godt makkerskab vi har i hele teamet. Der er masser af godt humør, og man glæder sig til at komme på arbejde om morgenen.

Mogens Mortensen fortæller, at Søren Jørgensen sidste år startede med at køre mejetærsker, mest som afløser.

- Så i år, efter vi fik den nye mejetærsker, blev vi enige om, at nu var det tid til, at han blev fast mand på den. Han vil det jo gerne, og er blevet en rigtig dygtig pilot, efter lige at være blevet kørt ind på den. Det giver så mig lidt frihed til andre opgaver ikke i samme grad at være bundet på den opgave hele høsten, siger han.

Ven fra studiet

Mads Husballe, der hjælper i høsten med at køre kornvogn, kender Rasmus Bay Simonsen fra agronomstudiet.

- Mads er førsteårsstuderende, så jeg kom til at snakke med ham på universitetet, og sjovt nok viste det sig, at han faktisk også kender Søren tilbage fra landbrugsskolen, fortæller Rasmus Bay Simonsen.

- Vi fire udgør tilsammen et rigtigt godt team, og det, at Mogens og Søren kender markerne og driften i forvejen, gør, at jeg kan passe andre ting ved siden af gården.

Han forklarer, at han indtil videre stadig bor på Frederiksberg sammen med sin kæreste.

- Hun er også i gang med at studere, og vi kan godt lide at være tæt på vores netværk inde i byen, også omkring studiemiljøet. Men vi har også en bolig herude, så mon ikke det ender med, at vi med tiden rykker på landet.

majbritt@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 60 40

Onsdagens høstteam på St. Ladegård

Forpagter Rasmus Bay Simonsen, 25 år, skriver speciale på agronomuddannelsen på KU

Driftsleder Mogens Mortensen, 26 års ansættelse på St. Ladegård, kender hver en afkrog ud og ind og en uvurderlig støtte for resten af teamet

Traktorfører, og fast pilot på mejetærskeren, Søren Jørgensen, 25 år og har taget landbrugsuddannelsen med eux på Høng Landbrugsskole

Studentermedhjælper Mads Husballe, 25 år, førsteårsstuderende på agronomuddannelsen på KU