Middeludbytte med pil nedad i Vestjylland

Årets kornhøst i det vestjyske vil ikke slå nogen rekorder. En generel middelhøst, hvor enkelte afgrøder - som eksempelvis vårbyg - har klaret sig ringe mange steder, vurderer vestjysk planterådgiver.

Vårbyggen har i år budt på store udsving – og i Vestjylland har afgrøden helt svigtet mange steder. Arkivfoto

I Vestjylland er der snart færdighøstet, og med det gode sommervejr i denne uge ventes det sidste at komme i hus.

Sådan lyder vurderingen fra planterådgiver hos rådgivningscentret Vestjysk i Ringkøbing, Leo Bajlum, der samtidig vurderer den samlede vestjyske kornhøst som en middelhøst.

- For nogle er det gået bedre, mens det for andre ikke er gået særlig godt.

Leo Bajlum anslår, at der står under fem procent hvedeafgrøder tilbage i Vestjylland, der efter al sandsynlighed kommer i hus i denne uge, hvor sommeren kalendermæssigt er afsluttet, men hvor vejrguderne har sat ind med flot, varmt og tørt sensommervejr.

Udfordringer i vårbyg

Planterådgiverens vurdering af udbytterne i vårbyg er, at afgrøden har voldt en del problemer i det vestjyske.

- Vårbyggen er ringe flere steder. Der blev sent sået mange steder, og mange marker er slet ikke værd at høste – vi ser en del dårlige marker, konstaterer Leo Bajlum.

Gennemsnitlig høst

Leo Bajlums vurdering af året høst i Vestjylland stemmer meget godt overens med vurderingen af høsten på landsplan.

Hos DLG, der aftager omkring halvdelen af alle afgrøder fra danske landmænd, vurderer COO og medlem af direktionen, Jesper Pagh, ifølge en pressemeddelelse fra grovvareselskabet, at man på landsplan ventes at komme ud med en gennemsnitlig høst, der svinger meget fra landsdel til landsdel, og med store lokale udsving – specielt i vårbyggen.

- Mange marker er slet ikke værd at høste

Leo Bajlum, planterådgiver, Vestjysk

Læs mere om Høst-Tour

»Bondemanden han har altid travlt på sin bondegård«, lyder børnesangen. Og det har landmanden da også - især under høsten. Bliv klar til høst med Effektivt Landbrugs årlige Høst-Tour, hvor vi sætter fokus på vigtige udviklinger og nyheder, du ikke må gå glip af.

Læs mere her

Læs også