Ekstra høsthjælp kan redde store frøgræs-værdier i Nordjylland

Nordjyske frøavlere bør overveje at få naboer og maskinstation til at hjælpe med at høste frøgræsset i de kommende par tørvejrsdage, inden regnen skyller for tusindvis af kroner frø væk. Det råder Agri Nord Planteavl.

Nordjyske frøavlere gør alt, hvad de kan, for at få bjerget deres værdifulde frøgræs i de næste par dage, hvor der er lovet tørvejr. Når de ikke at få det høstet, kan de miste tusindvis af kroner pr. hektar.
Nordjyske frøavlere gør alt, hvad de kan, for at få bjerget deres værdifulde frøgræs i de næste par dage, hvor der er lovet tørvejr. Når de ikke at få det høstet, kan de miste tusindvis af kroner pr. hektar.

Frøgræsset i det nordjyske er modent, og derfor skal det høstes, så snart det er muligt. Sådan siger teamleder for Planteavl i Agri Nord, Poul Madsen, som øjner et par tørvejrsdage på torsdag og fredag.
De skal udnyttes til frøhøst, for allerede i næste uge vil noget af frøgræsset være overmodent, og så er der stor risiko for, at frøene falder af.

- Det er meget vigtigt at høste græsfrø rettidigt i det korte vindue, det er modent. Frøgræs er enormt spildsomt, når det er overmodent, siger Poul Madsen.

Høsthjælp kan sikre tusindvis af kroner

Frøgræs er en højværdiafgrøde med en pris på cirka 800 kroner for 100 kilo frø. Derfor er det store tab, frøavlerne kan se frem til, hvis de ikke får høstet deres frø nu.

- Vi kan sagtens komme til at se tab for 2.000-3.000 kroner, hvis det overmodne frøgræs får regn. Sidste år mistede flere nordjyske avlere for 5.000 kroner frø på jorden i en situation, der ligner meget den, vi har i år, fortæller han.

Derfor kan det sagtens svare sig at betale omkring 1.000 kroner per hektar til naboen eller maskinstationen for høsthjælp, vurderer han.

Frøavler henter hjælp hos nabo og maskinstation

Steen Nielsen, Vrå, er en af de frøavlere, der har hentet ekstra høsthjælp ind. Han har 40 hek-tar alm. rajgræs, som efter prognosen skal være moden omkring 1. august.

Han har en fast aftale om høsthjælp med sin nabo, der selv har 18 hektar frø. Når han er færdig, hjælper han Steen Nielsen færdig. Erfaringen har vist dem, at der kan ske store tab, hvis frøgræsset ikke høstes i tide.

- Frøgræsset skal bare høstes, når det er modent. Det nytter ikke, at det trækker ud, siger Steen Nielsen.

I år har han også lavet aftale med en maskinstation, så frøgræsset kan bjerges, når der forhå-bentlig bliver tørvejr i morgen og på fredag.

- Med det bygevejr, vi oplever, er der stor risiko for, at vi ikke får høstet frøgræsset. Derfor skal vi bare være der, når vejret er til det. Jeg tør ikke stole på vejrudsigten, så jeg vil hellere have overkapacitet, så vi kan få noget klippet af i en fart, siger han.

Raps og korn tåler bedre regnen

Det meste vinterbyg er høstet i Nordjylland, og lige nu er der en mindre pause i høsten, inden det i første omgang går i gang med frøgræshøsten.

Derefter gælder det raps og korn.

Skulle vejret fortsætte som hidtil med regnvejr med jævne mellemrum, er det en fordel, at det er raps og korn, der mangler.

- De tåler begge bedre at blive overmodne, og kan dermed bedre klare sig igennem en høst med regnvejrsdage indimellem, siger Poul Madsen.

hka

Læs også

Foreløbige tal: Kornhøsten næsten på niveau med 2019
DLG: Værdien af høsten er på 11,5-12 milliarder kroner
Høst: Store udsving i høstudbytterne på Djursland
Optimisme forud for majshøsten
Analyse: Mindre protein i årets vinterbyghøst
Du kan få momsfradrag for bespisning af medarbejdere ved overarbejde i høsten