Regeringen har netop nedsat et nyt vækstteam, som skal udvikle anbefalinger til, hvordan dansk landbrug og fødevaresektor kan fastholdes som konkurrencedygtig og samtidig blive mere bæredygtig.

Det sker som led i den grønne trepart og i lyset af kommende CO2e-afgifter på blandt andet husdyrudledninger.

Landbrug & Fødevarer kalder det et vigtigt politisk skridt.

- Grøn trepart handler om at gøre flere ting på en gang. En af de centrale dele i aftalen er at udvikle fødevareproduktionen i Danmark. Vi har kæmpet for, at udvikling og fremtidssikring af landbruget ikke kun er noget, politikerne snakker om, men også noget, der bliver leveret politisk på, siger Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer.

Derfor har det nye vækstteam en meget klar opgave, der handler om udvikling inden for alle grene af landbruget

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Fokus på både dyr og planter

Det nye vækstteam får ifølge regeringen til opgave at komme med forslag, der spænder bredt – fra dyrkningsteknikker og teknologi til eksport og uddannelse. Søren Søndergaard betoner, at hele landbruget skal omfattes:

- Derfor har det nye vækstteam en meget klar opgave, der handler om udvikling inden for alle grene af landbruget. Det gælder både den animalske og den plantebaserede produktion, siger han.

Regeringens pressemeddelelse fremhæver, at både international efterspørgsel og behovet for klimaløsninger stiger kraftigt. Søndergaard bakker op:

- Der er bred anerkendelse af, at behovet for alle typer af fødevarer stiger ude i verden. Derfor skal vækstteamet også komme med forslag til, hvordan vi får mere fart i implementeringen af ny teknologi og ikke mindst, hvordan vi understøtter den eksport, som landbruget leverer til gavn for både Danmark og forbrugerne ude i verden, siger han.

Biosolutions skal styrkes

Et af de udpegede fokusområder i vækstteamets arbejde er biosolutions – biologiske løsninger, der kan gøre produktionen mere ressourceeffektiv og bæredygtig.

- Biosolutions bliver en stadig vigtigere søjle i fødevareklyngen. Derfor er det helt naturligt, at vi fokuserer endnu mere på det i fremtiden, for der ligger gode forretningsmuligheder for både landmænd og fødevarevirksomheder, siger Søndergaard.

Vækstteamets arbejde skal munde ud i en konkret vækstplan, som forventes færdig inden årets udgang. Ifølge regeringen skal planen også bidrage direkte til gennemførelsen af den grønne trepart, herunder arealomlægning og reduktion af landbrugets CO2-udledninger med op til 65 procent i 2030.

Vækstteamets medlemmer

  • Kristian Hundebøll, tidligere adm. dir., DLG
  • Annette Hartvig Bohé, partner & Chair of Investment Committee, Planetary Impact Ventures
  • Steen Bitsch, adm. dir., Vestjyllands Andel
  • Marie-Louise Boisen Lendal, direktør & medstifter, Tænketanken Frej
  • Tom Heron, adm. direktør, Seges Innovation
  • Birgitte Skadhauge, vicepræsident, Carlsberg Research Laboratory
  • Peder Tuborgh, adm. dir., Arla Foods
  • Niels Duedahl, adm. dir., Danish Crown
  • Tina Sejersgård Fanø, Employer Value Proposition, Novonesis
  • Randi Wahlsten, direktør & co-founder, Matr Foods
  • Thomas G. Schmidt, founder & direktør, 21stbio
  • Ole Wehlast, forbundsformand, NNF
  • Ole Hvelplund, tidligere adm. direktør, Nature Energy