Fagligt forum på Have & Landskab: Klar med tre dages nørderi

Der er lagt op til 1.000 minutters faglig masterclass, når Have & Landskab slår portene op til endnu en omgang fagligt forum – udstillingens faste række af minikurser med eksperter og fagfolk over tre dage.

Fagligt forum på Have & Landskab tiltrækker typisk mange interesserede til de tre dage. Her er et billede fra sidste gang, det fandt sted, i 2019.

I løbet af tre dage kommer man vidt omkring med emner som el som drivmiddel, effektiv vintertjeneste på cykelstier, bæredygtig jordhåndtering, natur i boligområder, planter, biodiversitet og meget, meget mere ved Fagligt foru, arrangeret af Have & Landskab. Og der bliver noget at komme efter, fastslår bestyrelsesformand for Have & Landskab og adjungeret professor ved Københavns Universitet, Palle Kristoffersen.

- Det er væsentlige emner, som vi løfter op til et passende niveau og går i dybden med, så gæsterne virkelig får noget med hjem. Der sker meget i disse år omkring el-maskiner, biodiversitet og jordhåndtering, og det er vigtigt at komme ned og deltage i dialogen og få de nyeste erfaringerne fra konkrete projekter, fortæller Palle Kristoffersen og fortsætter:

- Der er meget at lære for både høj og lav, ikke mindst når det gælder drift af mere vilde græsarealer, som er meget oppe i tiden. For som græsklipperpilot har man altid haft fokus på at klippe det størst mulige areal mest effektivt, men pludselig skal de også tænke over biodiversitet, se æstetik på en mere vild måde og have kendskab til nye driftsmetoder, blandt andet af engarealer.

Natur i boligområder

Debatten om natur og biodiversitet raser nemlig ude i landets boligselskaber, hvor driftsfolkene skal navigere i krav om mere natur og bekymring for, at udearealerne kommer til at se rodede ud. Derfor er landskabsarkitekt og medlem af Have & Landskabs advisory board, Niels Lützen, klar alle tre udstillingsdage med oplægget Natur i boligområder med undertitlerne Hvad vil landskabsarkitekter og biologer, Hvad vil beboerne og driften og ikke mindst Hvordan lykkes det.

For tidens krav om vildere natur er ikke helt ligetil, fortæller Niels Lützen.

- Der er virkelig mange spørgsmål, som rejser sig, når man taler natur i boligområder. For hvad er natur overhovedet? Er det nogle fine staudebede som er gode for insekterne, eller er det helt vildt og uplejet? Og gør vi det for at spare penge eller for virkelig at rykke noget i forhold til bæredygtighed? Og hvad med æstetikken, spørger Niels Lützen retorisk og forklarer, at kurserne kommer til at være meget praktisk funderede og vil tage udgangspunkt indlæg fra de ansvarlige på de forskellige projekter, som præsenteres.

Maskinføreren med i planlægningen

Et af Fagligt Forums omdrejningspunkter er, at oplæggene både rummer vigtig læring for tegnestuernes og forvaltningernes planlæggere, men også folkene i marken. Og her har Jakob Sandell Sørensen, associeret partner hos Schønherr, pointer med i tasken til alle.

Det sker i kurset Den gode vækstjord skabes i fællesskab onsdag den 25. august, hvor han er med til at præsentere erfaringerne fra et omfattende regnvandsprojekt i forbindelse med etableringen af 130 hektar ny bydel ved togstationen Køge Nord. Det kunne lyde som et oplæg for planlæggere, men Jakob Sandell Sørensen understreger, at man ikke må se stort på de lavpraktiske erfaringer.

- Jord er jo mange ting, og tit er der stor forskel på, hvad man ved, når man tegner projektet, og hvad man finder ud af, når man kommer i jorden. I Køge Nord har vi forsøgt at lave en proces, som tillader os at blive klogere og ændre strategi undervejs. Og her har du i høj grad brug for maskinførerens erfaringer og for at høre, hvad de ser og mærker, når de arbejder med jorden,” siger Jakob Sandell Sørensen, som forklarer, at man også vil blive klogere på at arbejde med ressourcebevidsthed i jordhåndteringen for at sikre mest mulig genbrug og mindst mulig unødig transport.

Oplæggets mediator er lektor Jan Støvring fra Københavns Universitet. Til torsdagens kursus har han inviteret Malmos Landskaber og Julie Kierkegaard Landskabsarkitekter til at diskutere udfordringer og løsninger omkring jord, græs og frøblandinger på en 10 hektar stor byggegrund i Tuborg Havn.

Få styr på jordens styrke

Have & Landskab bugner med demonstrationsprojekter omkring jord og vækstmedier i år, men også på Fagligt Forum kan deltagerne få et bedre fundament at stå på, når det gælder jordens styrke. Her er bygningsingeniør med speciale i Geoteknik hos BG Byggros, Peter Randrup Nilsson klar med oplægget »Hvor meget kan det bære?«.

Fagligt Forum rummer i alt 10 forskellige oplæg, hvoraf flere bliver afholdt alle tre dage. Der er mindst syv oplæg hver af de tre udstillingsdage, og alle Fagligt Forums arrangementer er gratis at deltage i for professionelle gæster.

 

Læs også