Dømt for børnearbejde: Dreng påkørte kammerat med traktor

Landmand ved Bogense fik en bødestraf på 70.000 kroner.

En landmand fra Bogense er ved Retten i Odense blevet dømt for to tilfælde af børnearbejde på sin gård ved Bogense, skriver Fyens Stiftstidende, der har læst domsudskriften.

På baggrund af arbejdet skete der en alvorlig ulykke, der har betydet alvorlige, varige mén for den nu 13-årige landmands søn.

Ulykken skete i februar 2021 på en mark ved Bogense, og landmanden forklarede i retten, at han havde ladet sin dengang 12-årige søn og dennes jævnaldrende kammerat pløje en mark med en otte tons tung traktor med en godt ét ton tung femfuret vendeplov spændt på køretøjet.

De to drenge blev efterladt uden opsyn af landmanden, og under markarbejdet overlod landmandens 12-årige søn pladsen i førerhuset til sin kammerat, mens han selv satte sig op på en havetraktor.

På et tidspunkt kørte den 12-årige på havetraktoren ind foran den store traktor og gik i stå, og kammeraten påkørte den 12-årige.

Den 12-årige fik så omfattende skader på sit ene ben, at lægerne vurderede, at bruddene ville stoppe væksten i benet. Derfor valgte de ved hjælp af en operation at standse væksten i det venstre ben for at undgå, at benene skulle vokse ud i forskellig længde.

Ifølge domsudskriftet har en læge vurderet, at den 13-årige dreng vil miste omkring otte centimeter af sin potentielle højde, når han er fuldt udvokset.

Ulykken fik Arbejdstilsynet til at uddele et såkaldt strakspåbud til landmanden. Det dikterede, at han ikke måtte lade mindreårige arbejde med tunge markredskaber på gården.

Et halvt år efter ulykken kom Arbejdstilsynet på uanmeldt besøg på gården. Her fandt de den nu 13-årige dreng, der var blevet fastklemt i ulykken, bag rattet på en traktor igen. Sammen med ham i førerhuset var en jævnaldrende kammerat - dog ikke den samme som ved ulykken.

Landmanden forklarede i retten, at han efter ulykken og strakspåbuddet fra Arbejdstilsynet havde påtalt overfor den 12-årige, at han ikke måtte køre traktor. Ifølge landmandens forklaring havde den 12-årige selv taget nøglerne til traktoren og besluttet sig for at køre en tur, inden Arbejdstilsynet kom på uanmeldt besøg.

Byretten valgte at dømme landmanden skyldig i begge tiltaler for børnearbejde, og dommen lød på en bødestraf på 70.000 kroner samlet. 40.000 kroner i bøde for ulykken og 30.000 kroner for episoden et halvt år senere.
 

Læs også