Asaa er årets landsby

Asaa i Vendsyssel er kåret som Årets Landsby 2022, hvor Holtug på Stevns var med i finalefeltet.

Holtug på Stevns var til det sidste med i kampen om titlen, men i et utroligt skarpt finalefelt med to landsbyer fra Vendsyssel, Asaa i Brønderslev Kommune og Voerså i Frederikshavn Kommune, var det Asaa, som løb med sejren.

En landsby, hvor vi tager hånd om hinanden. Det var hvad dommerkomitéen for Årets Landsby ledte efter i år, og det oplevede de altså især i Asaa.

Fællesskabsfinansieret foreningskontingent, frivillige på friplejehjemmet og eftermiddagstilbuddet Fristedet for børn er noget af det, som de godt 1.000 borgere i Asaa har kastet sig over, og som de på dommerkomitéens besøg fik mulighed for at præsentere. Engang var landsbyen tættere på afvikling end udvikling, men med fælles indsats stråler den som aldrig før.

Ifølge formanden for dommerkomitéen i Årets Landsby, Helene Simoni Thorup, har Asaas indsatser potentiale for også at skabe en forskel på et nationalt plan.

- I år har vi været på udkig efter de landsbyer, der har taget hånd om hinanden og kan komme med fællesskabsorienterede løsninger på den enkeltes mistrivsel. Det har vi i den grad set bud på iblandt de tre finalister, men særligt Asaa har skillet sig ud, fortæller hun og tilføjer:

- Landsbyen har nytænkt foreningsaktiviteter og fællesskabets rolle i indsatser for unge såvel som ældre og sågar løftet dem til et helt nyt niveau. Som samfund kan vi indhente utroligt meget læring i Asaa-modellen og derfor fortjener Asaa titlen som Årets Landsby 2022.

Årets Landsby er en historisk pris, som uddeles i et samarbejde mellem Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og Forenet Kredit.

I år uddeles prisen for 26. gang, og vinderlandsbyen modtager en check på 50.000 kroner. De øvrige finalelandsbyer modtager hver en check på 25.000 kroner.

Læs også