Pløjevært: - Man skal være forberedt på lidt af hvert

Årets DM i pløjning foregår på St. Hessel i Skave udenfor Holstebro. LandbrugNord har besøgt årets vært for stævnet.

I forbindelse med DM i pløjning afholder Helge Nielsen et lille åbent landbrug-arrangement på St. Hessel. Håbet er, at der kommer over 1000 mennesker til arrangementerne.

Det startede en aften for halvandet år siden. På et bestyrelsesmøde i Holstebro-Struer Landboforening, hvor Helge Nielsen kom i snak med Martin Rohde Andersen om et lille arrangement.

- Han sagde, at de i LandboUngdom var på udkig efter en vært til mesterskabet i pløjning. For der var vidst nogen udfordrnger med, om man måtte pløje visse steder. Men da jeg så havde kigget på min markplan, og havde set på, om det kunne lade sig gøre herude, valgte jeg at tilbyde at lægge jord til det, fortæller Helge Nielsen.

Og sådan startede den proces, der om ikke så længe kulminerer med, at DM i pløjning afvikles på den økologiske St. Hessel i Skave udenfor Holstebro. Siden dengang er det gået slag i slag med planlægning.

Nu går Helge Nielsen og ser frem til den 28. og 29. Oktober, hvor arrangementet løber af stablen. Og det skorter ikke på pladsen til at holde et godt arrangement, mener landmanden.

- Det er jo et stort område, der skal pløjes på, så der er plads til at mange mennesker kan komme rundt og kigge. Men ellers håber jeg bare på et godt arrangement, og selvfølgelig håber jeg også på at det bliver tørvejr, siger Helge Nielsen.

Har gode råd til deltagerne

Han har på forhånd et par gode råd til deltagerne, der skal kæmpe om det danske mesterskab og deltagelse ved VM i pløjning i 2023.

- Jeg regner med at sige til dem, den dag, at de skal ud med ploven, at de skal være forberedt på lidt af hvert. For noget af jorden er lidt ujævn, og noget af det, de skal pløje i, er lavbundsjord. Så de kan godt komme fra sandjord til lavbundsjord, og det kan måske godt give nogle udfordringer for deltagerne, siger Helge Nielsen og fortsætter:

- Og så er det selvfølgelig også en udfordring, at det er økologisk jord. Så måske er der lidt rodukrudt i den jord, der skal køres i. Men det må vi se. Det bliver spændende, siger Helge Nielsen.

Holder mini-åbent landbrug

DM i pløjning er ikke kun et arrangement for de konkurrencelystne. Det er også et godt udstillingsvindue for landbruget som helhed, og årets DM på St. Hessel skal også være med til at profilere landbruget, hvilket der bliver arbejdet på.

- Jeg har lovet LandboUngdom at holde et lille mini-åbent landbrug, så folk, også inde fra byerne, kan komme ud og se køerne blive malket, med halmlegepladser og den slags for børn. Og det er jo også for at trække nogle flere tilskuere til, ved at holde det, siger Helge Nielsen.

Arrangørerne af DM håber på at se op over 1.000 tilskuere til årets arrangement, hvor der dystes i DM for LU-pløjerne, men også er danske mesterskaber i skolepløjning, samt DM i veteranpløjning.

Hele arrangementet sluttes af med en stor efterårsfest lørdag aften, der foregår i Skave Multihal.

Læs også